Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Στα όρια της φτώχειας η Ελλάδα


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η κρίση έχει αρχίσει να χτυπάει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι μέρα με την ημέρα εξανεμίζονται, καθώς μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με τα κατά πολύ μειωμένα εισοδήματά τους στα αλλεπάλληλα χαράτσια που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και τους δανειστές. >>>
Τα στοιχεία κάνουν λόγο για μείωση των κατά κεφαλήν καταθέσεων στα επίπεδα χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ αυξάνεται δραματικά και το ποσοστό των επισφαλών δανείων, αυτών δηλαδή που δεν αποπληρώνονται κανονικά.

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία μέσα στην επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει κατά 30%, θα επανέλθει δηλαδή στα επίπεδα του 2004 και ίσως πιο πίσω.

Οι Έλληνες πλέον δεν κόβουν μόνο τα «περιττά», δηλαδή τσιγάρα, αυτοκίνητα ή άλλα είδη που δεν υπάγονται στα υποχρεωτικά, αλλά και προϊόντα που σχετίζονται με βασικές ανάγκες, όπως σούπερ μάρκετ.

Για επικίνδυνη αύξηση των ανέργων κάνει λόγο το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζοντας πως αν δεν αντιστραφεί η υφεσιακή πορεία της οικονομίας με κάθε μέσο, ο στόχος της βιωσιμότητας του χρέους θα παραμείνει άπιαστος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Το μείζον πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία είναι αυτό της παρατεινόμενης ύφεσης» αναφέρει.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι 183.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2012.Στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για τη ΓΣΕΒΕΕ τέλος, καταγράφεται μείωση κατά 300.000 των θέσεων απασχόλησης μέσα σε ένα έτος (Ιούλιος 2010 - Ιούλιος 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια: