Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κάτι ήξερε η Μέρκελ: Κούρεμα 50%

Όταν η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε για κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 50%, κάτι… γνώριζε. Και πώς να μη γνωρίζει, δηλαδή, αφού, κακά τα ψέματα, η γερμανίδα Καγκελάριος είναι αυτή που σκέφτεται, αποφασίζει και ανακοινώνει. Οι υπόλοιποι, χορεύουν σε γερμανικούς ρυθμούς. Τι προβλέπεται, όμως, για το ελληνικό χρέος;

Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% επετεύχθη μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των ιδιωτών πιστωτών.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της Ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2011 θα οριστικοποιηθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ - ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014.

Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο;

Τι έγινε χθες; Απλά, εφαρμόστηκε το σενάριο για το οποίο, πριν έξι μήνες, πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών έλεγαν πως… πρέπει να αποφευχθεί κι όταν το έφερνε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς, τον χλεύαζαν.

Με απλά λόγια, αν το κούρεμα γινόταν στις αρχές του 2010, θα είχαμε γλιτώσει πολλά! Όμως η κυβέρνηση, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ομάδα μαθητευόμενων μάγων, αποφάσισε να το συνεχίσει το πειραματάκι, να αποκαλεί προδότες, μειοδότες, ανεύθυνους και πολλά άλλα όσους μιλούσαν για κούρεμα και, οκτώ μήνες μετά, να… πανηγυρίζει γι αυτό που έβριζε.

Το κούρεμα σημαίνει πως δε χρειάζεται, αύριο, πρωί-πρωί, να βγούμε στις αγορές και να βρούμε λεφτά για να πληρώσουμε τα χρέη μας, τα οποία, πλέον, έπεσαν στο μισό. Σημαίνει, ότι θα χρειαστεί να βγούμε για λιγότερα χρήματα, κάποια στιγμή. Αλλά, πάλι θα βγούμε για χρήματα, πάλι θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω.

Επίσης, όπως ακούσαμε από το στόμα της γερμανίδας Καγκελαρίου, η παρακολούθηση από το ΔΝΤ θα είναι, πλέον, μόνιμη. Δε θα πηγαινοέρχονται, κάθε τρεις μήνες, οι ελεγκτές του Δ.Ν.Τ. στη χώρα. Θα είναι πάνω από το κεφάλι μας συνέχεια, θα βρίσκονται παντού, σε κάθε οργανισμό και υπουργείο και, οι τζάμπα μάγκες υπουργοί που έλεγαν τα περίφημα “εγώ θα τους πετάξω έξω κλοτσηδόν”, θα πρέπει ή να βάλουν το σπαθί που τράβηξαν στο… θηκάρι τους, ή να παραιτηθούν.

Ο πρωθυπουργός, παρά τα όσα είπε η κ. Μέρκελ, παίζοντας με τις λέξεις, επέμενε τα ξημερώματα ότι “δεν είπε κανείς πως θα υπάρχει επίτροπος σε κάθε υπουργείο”.

Τα χρήματα του προγράμματος “Ήλιος”

Στα συμπεράσματα προβλέπεται και κάτι άλλο: Επισημαίνεται η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το πρόγραμμα “Ήλιος” αφορά την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Τα έσοδά μας, δηλαδή, από αυτήν την ιστορία, θα πηγαίνουν στους δανειστές μας…

Για τον ίδιο σκοπό, λένε τα συμπεράσματα της Συνόδου, θα πηγαίνουν τα χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων. Με απλά λόγια, ό,τι κι αν κερδίσουμε, δε θα φθάσει στο λαό. Αυτός, θα συνεχίσει να ζει με μειωμένους μισθούς, με το φόβο της απόλυσης, με εξαφανισμένα τα επιδόματα αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων, με τον κίνδυνο να μην πάρει, ποτέ, σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: