Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Επιστολή Ζορπίδη στον υπουργό Ανάπτυξης για τα προβλήματα με το ΤΕΜΠΜΕ

Τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος χορήγησης άτοκων δανείων τριετούς διάρκειας, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, έθεσε με επιστολή του στον νέο υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης. Στην επιστολή επισημαίνει ότι το Επιμελητήριο από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος έγινε δέκτης παραπόνων από τα μέλη του για τη συμπεριφορά των τραπεζών. Όπως τονίζει, οι τράπεζες προσπαθούσαν να αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες από το να διεκδικήσουν το ευνοϊκό δάνειο με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Το ΕΕΘ θεωρεί ότι «το κριτήριο κερδοφορίας επί τρεις συνεχείς χρήσεις αποκλείει επιχειρήσεις βιώσιμες. Είτε αυτές είναι νέες και στην πρώτη εταιρική τους χρήση εμφάνισαν ζημίες, είτε έκαναν επενδύσεις που δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση από τη πρώτη χρονιά. Εξάλλου θεωρούμε ότι το μέτρο αποσκοπεί στη βελτίωση ακόμη περισσότερο της θέσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και όχι επιχειρήσεων που ούτως η άλλος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα».
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το ΕΕΘ οι τράπεζες προσπαθούν με έμμεσο τρόπο να καλύψουν το 20% του δανείου που μένει ακάλυπτο από την εγγύηση, ενώ συνυπολογίζουν την υπάρχουσα δανειακή επιβάρυνση του επαγγελματία στο ποσό του δανείου που σκοπεύουν να εγκρίνουν. Αν δηλαδή ένας επαγγελματίας έχει ήδη δάνειο κεφαλαίου κίνησης ίσο με το 20% του τζίρου του, το δάνειο που θα του δοθεί με την εγγύηση του Δημοσίου θα είναι τελικά ίσο με το 10% του τζίρου του.
«Πρόκειται για απαράδεκτα πράγματα και μεθοδεύσεις που στην πράξη ακυρώνουν ένα ευεργετικό πρόγραμμα που πράγματι μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις», τονίζει ο κ. Ζορπίδης.

Προτάσεις
Με στόχο την άρση του αδιεξόδου το Επιμελητήριο προτείνει:
  1. Να μειωθεί το κριτήριο της κερδοφορίας στις δύο από τρεις χρήσεις.
  2. Η υπάρχουσα δανειακή κατάσταση της επιχείρησης να μην επηρεάζει το ύψος της δανειοδότησης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.
Το Επιμελητήριο ζητά από το υπουργείο να καταγγείλει δημόσια «όσες τράπεζες δημιουργούν προβλήματα». Προτείνει, δε, να χρησιμοποιηθούν οι δύο κρατικές τράπεζες(η Atebank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) ως μοχλός πίεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: