Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Η απάντηση της ΕΥΑΘ στην κατάληψη

Πόλεμο με τους συνδικαλιστές άνοιξε η διοίκηση της ΕΥΑΘ. Σε ανακοίνωσή της, για το θέμα της συμβολικής κατάληψης της εισόδου του κτιρίου, η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει την ενέργεια των εργαζομένων παράνομη και "πέρα από κάθε έννοια δικαίου", επισημαίνει ότι, αν η διοίκηση προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξης του 7,5% για το 2008 και για το 2009 θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια των καταναλωτών (κατά 7,2%) και τονίζει ότι η πορεία της ΕΥΑΘ, ως τώρα, είναι μόνον ανοδική.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΥΑΘ έχει ως εξής:
Αναφορικά με την πέρα από κάθε έννοια δικαίου και παράνομη κατάληψη από μερίδα συνδικαλιστών της εισόδου των γραφείων της εταιρείας στην Εγνατία και την παρεμπόδιση εισόδου των εργαζομένων που προσήλθαν στην εργασία τους, σας ενημερώνουμε τα εξής:
Αποτελεί κοινωνική πρόκληση οι συνδικαλιστές να ζητούν αυξήσεις 7% αναδρομικά για το 2008 και 7,5% από 1 – 1 – 2009, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 15,2%. Κάτι τέτοιο, αν υιοθετηθεί, θα επιβαρύνει τα τιμολόγια για τους καταναλωτές κατά 7,2%. Επισημαίνεται ότι το μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο στην ΕΥΑΘ Α.Ε. ανήλθε για το 2007 σε 47.000 €. Η εταιρεία έγκαιρα, από το Μάρτιο 2008, είχε προτείνει συνολική λύση θέματος, αλλά συνάντησε την άρνηση των συνδικαλιστών. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας βρίσκεται στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης.
Για το 2009 η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει «παγώσει» τα τιμολόγια για 400.000 καταναλωτές και έχει μειώσει κατά 20% τα τιμολόγια για 5.400 πολύτεκνες οικογένειες. Εάν οι συνδικαλιστές επιθυμούν να επιβαρυνθούν τα τιμολόγια των καταναλωτών κατά 7,2% για να απολαμβάνουν οι ίδιοι αποδοχές πάνω από 50.000 € ετησίως, να το πουν δημόσια.
Η ΕΥΑΘ Α.Ε. επενδύει τα κέρδη της προς όφελος των καταναλωτών και έχει επιτύχει την αύξηση της κερδοφορίας μέσω της εξοικονόμησης χρημάτων και της μείωσης του κόστους.
Η ΕΥΑΘ Α.Ε. κατέγραψε το 14ο συνεχόμενο τρίμηνο με αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας και το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με μείωση του κόστους πωλήσεων. Έτσι, την περίοδο 2004 – 2008 ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 51,48%, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 101,86%, τα προ φόρων κέρδη κατά 482,66%, ενώ αντίστοιχα τα μετά φόρων κέρδη εμφάνισαν άνοδο κατά 692,55%.
Πρόδηλο είναι ότι ορισμένοι ενοχλούνται από την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας, τη συμπίεση του κόστους, τη διαφάνεια και τους ανοιχτούς διαγωνισμούς. Φαίνεται ότι ενοχλεί η κατάργηση των αυξήσεων στο κόστος που οι συνδικαλιστές - εκπρόσωποί τους είχαν εγκρίνει για τους πάσης φύσεως εργολάβους και προμηθευτές. Φαίνεται ότι δεν είναι αρεστή η μείωση του κόστους (α) αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης κατά 73%, (β) στο δίκτυο αποχέτευσης κατά 60%, (γ) στο διυλιστήριο πόσιμου νερού κατά 38%, (δ) στο βιολογικό κατά 40% και (ε) στους ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι σαφές ότι επιθυμούν την επάνοδο στις εποχές που ορισμένοι συνδικαλιστές είχαν τρία χρόνια να «χτυπήσουν» κάρτα και ουσιαστικά αρνούνταν να εργαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: