Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Στους δρόμους οι αγρότες

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες. Πραγματοποίησαν πορεία, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου 2009, στη Θεσσαλονίκη και διαδήλωσαν με σύνθημα "Η Αντιαγροτική Πολιτική Δεν είναι Μονόδρομος". Διεκδίκησαν ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής και διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων.
Οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, αλλά και νεολαίοι της ΚΝΕ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στη συνέχεια, περίπου 150 από αυτούς(οι 5 με τρακτέρ κι αγροτικά μηχανήματα και οι περισσότεροι με τα πόδια), πραγματοποίησαν πορεία, μέσω των κεντρικών δρόμων τη πόλης, ως το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Εκεί, θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και, στη συνέχεια, αποχώρησαν.
Στο ψήφισμα συμπεριέλαβαν, ακόμη, ως αιτήματά τους, να παραμείνωουν στον α πυλώνα οι επιδοτήσεις καπνοπαραγωγών, να γίνει αναπροσαρμογή της επιστροφής του ΦΠΑ, να ενισχυθούν και να λειτουργήσουν δημοκρατικά οι συνεταιρισμοί, να επιχορηγείται ο ΕΛΓΑ σταθερά από τον κρατικό προϋπολογισμό -ώστε να καλύπτει τις ζημιές σε ποσοστό 100%- σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.
Στο ψήφισμά τους υπογραμμίζουν ότι "οι συνέπειες της νέας ΚΑΠ είναι εξοντωτικές και μετριούνται με την πτώση του εισοδήματός μέχρι και 40% φέτος". Χαρακτηρίζουν "προκλητικούς τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το λεγόμενο έλεγχο υγείας της ΚΑΠ, που είναι, πέρα για πέρα, ανθυγιεινός για τους αγρότες". Τέλος, καλούν, αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλονίκης, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: