Οι χαμηλές τιμές των ιχθυοπροϊόντων, σε συνδυασμό με τη σφικτή πολιτική των τραπεζών, που δεν χρηματοδοτούν εύκολα επιχειρήσεις, οδηγούν σε μαρασμό τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, έναν κλάδο με 9.000 εργαζόμενους, που έχει ραγδαία ανάπτυξη κι έχει αναδείξει τη χώρα μας σε δεύτερη δύναμη ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρώπη! Το θέμα έφερε στην επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάν. Γκλαβάκης.
Ο κ. Γκλαβάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την βιωσιμότητα του κλάδου, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και η πιστοποίηση των ευρωπαϊκών αλιευτικών προϊόντων σε αυτή την οικονομικά δύσκολη συγκυρία. Ο προεδρεύων Τσέχος Υπουργός Αλιείας κ. Gandalovic, απάντησε ότι "η ιχθυοκαλλιέργεια είναι η αλιεία του μέλλοντος και αποτελεί πολιτική προτεραιότητα".
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι τα σημάδια την οικονομικής κρίσης είναι έντονα στον κλάδο. Οι χαμηλές τιμές των αλιευτικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη σφιχτή πιστωτική πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε πολλές μονάδες, οι οποίες δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων τρίτων χωρών τα οποία παράγονται με χαμηλότερες προδιαγραφές και συνεπώς στοιχίζουν λιγότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη απάντηση της Κομισιόν προς τον κ. Γκλαβάκη οι κυριότερες εισαγωγές τροφίμων από την Κίνα αφορούν τις κατηγορίες των αλιευτικών προϊόντων και των υποπροϊόντων τους, ενώ από το 2005 οι κατασχέσεις των προϊόντων αυτών είναι από τις συνηθέστερες περιπτώσεις.
Για τη χώρα μας ο κλάδος έχει ιδιαίτερη σημασία αφού κατέχει πανευρωπαϊκά την πρώτη θέση. Η υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο, αντιπροσωπεύει το 48% της κοινοτικής παραγωγής σε τσιπούρα και λαυράκι και απασχολεί περίπου 9.000 άτομα. Παράλληλα οι ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύσσονται και σε χώρες του εξωτερικού εξάγοντας εκτός από τα προϊόντα τους και την τεχνογνωσία παραγωγής.
Ο κ. Γκλαβάκης ολοκληρώνοντας πρόσθεσε ότι η πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η οικονομική κρίση να μην αποτελέσει αφορμή για την απώλεια μεριδίων σε ευρωπαϊκές και ξένες αγορές. Η υδατοκαλλιέργεια αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς λόγω της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων θα καλύπτει πάνω από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ψάρια και οστρακοειδή. H υπηρεσία του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO), προβλέπει ότι η κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων θα αυξηθεί μέχρι το 2030 κατά 50%. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό συνεπάγεται αύξηση της παραγωγής κατά 40 εκ. τόνους που θα καλυφθεί από προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.
Ο κ. Γκλαβάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την βιωσιμότητα του κλάδου, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και η πιστοποίηση των ευρωπαϊκών αλιευτικών προϊόντων σε αυτή την οικονομικά δύσκολη συγκυρία. Ο προεδρεύων Τσέχος Υπουργός Αλιείας κ. Gandalovic, απάντησε ότι "η ιχθυοκαλλιέργεια είναι η αλιεία του μέλλοντος και αποτελεί πολιτική προτεραιότητα".
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι τα σημάδια την οικονομικής κρίσης είναι έντονα στον κλάδο. Οι χαμηλές τιμές των αλιευτικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη σφιχτή πιστωτική πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε πολλές μονάδες, οι οποίες δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων τρίτων χωρών τα οποία παράγονται με χαμηλότερες προδιαγραφές και συνεπώς στοιχίζουν λιγότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη απάντηση της Κομισιόν προς τον κ. Γκλαβάκη οι κυριότερες εισαγωγές τροφίμων από την Κίνα αφορούν τις κατηγορίες των αλιευτικών προϊόντων και των υποπροϊόντων τους, ενώ από το 2005 οι κατασχέσεις των προϊόντων αυτών είναι από τις συνηθέστερες περιπτώσεις.
Για τη χώρα μας ο κλάδος έχει ιδιαίτερη σημασία αφού κατέχει πανευρωπαϊκά την πρώτη θέση. Η υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο, αντιπροσωπεύει το 48% της κοινοτικής παραγωγής σε τσιπούρα και λαυράκι και απασχολεί περίπου 9.000 άτομα. Παράλληλα οι ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύσσονται και σε χώρες του εξωτερικού εξάγοντας εκτός από τα προϊόντα τους και την τεχνογνωσία παραγωγής.
Ο κ. Γκλαβάκης ολοκληρώνοντας πρόσθεσε ότι η πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η οικονομική κρίση να μην αποτελέσει αφορμή για την απώλεια μεριδίων σε ευρωπαϊκές και ξένες αγορές. Η υδατοκαλλιέργεια αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς λόγω της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων θα καλύπτει πάνω από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ψάρια και οστρακοειδή. H υπηρεσία του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO), προβλέπει ότι η κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων θα αυξηθεί μέχρι το 2030 κατά 50%. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό συνεπάγεται αύξηση της παραγωγής κατά 40 εκ. τόνους που θα καλυφθεί από προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου