Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Ζορπίδης: Η κρίση ήρθε!

«Η οικονομική κρίση είναι παρούσα. Τα μηνύματα από τους καταναλωτές μας προειδοποιούν ότι το 2009 θα είναι μια χρονιά που θα δοκιμαστούν σοβαρά οι επιχειρήσεις μας. Το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τα πρόσφατα γεγονότα με τα επεισόδια ήρθαν να δώσουν τη χαριστική βολή». Αυτά υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχ. Ζορπίδης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας γιορτής του ΕΕΘ, για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας.
Ο κ. Ζορπίδης υπογράμμισε ότι «η μείωση της αγοραστικής δύναμης οδηγεί σε μικρότερους τζίρους και δυστυχώς σε λουκέτα όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν. Η αγωνία για το αύριο είναι έντονη. Πριν μερικά χρόνια από τη δουλειά μας μπορούσαμε να δημιουργήσουμε υποδομές για το μέλλον, τις επιχειρήσεις και κυρίως για τα παιδιά μας. Σήμερα δουλεύουμε για να συντηρηθούμε και δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή. Καθημερινά δίνεται μάχη για να μη σφραγιστούν επιταγές. Μάχη που για πολλούς χάνεται. Το επόμενο δίμηνο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο», προέβλεψε.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ ζήτησε αναπτυξιακά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίηση της δράσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων για τη χορήγηση άτοκων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.«Η ιδέα ήταν καλή, αλλά για άλλη μια φορά η υλοποίηση αποδείχτηκε προβληματική και ανέφικτη. Ο επαγγελματίας αντί να βρει βοήθεια, μετατρέπεται σε μπαλάκι από τις τράπεζες για να μπορέσει να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται. Ας είμαστε ρεαλιστές. Το πρόγραμμα δεν περπατά, για να μη πω ότι σαμποτάρεται από τις τράπεζες. Οι εκταμιεύσεις των δανείων είναι ελάχιστες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κάλεσε τους φορείς της Πολιτείας να προστατέψουν τους επαγγελματίες από την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, αλλά και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με αιχμή το παραεμπόριο. «Τα πεζοδρόμια της Τσιμισκή είναι απροσπέλαστα. Οι επαγγελματίες μας μεταφέρουν καθημερινά την αγωνιά τους. Πρέπει να γίνει κάτι για να σταματήσει αυτό το χάος. Την ίδια ώρα που ανθεί το παραεμπόριο, οι επαγγελματίες δέχονται εξοντωτικά πρόστιμα, επειδή καταλαμβάνουν λίγα τετραγωνικά μέτρα στο πεζοδρόμιο. Η παρανομία δεν μπορεί να είναι ανεκτή, αλλά δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.
Μίλησε και για τα φακελάκια: «Θέλουμε δίπλα μας έναν κρατικό μηχανισμό που θα μας εμπνέει εμπιστοσύνη, που θα δίνει ώθηση στους καλούς και συνεπείς επαγγελματίες και θα απομονώνει τα παράσιτα. Οι συναλλαγές μας με το Δημόσιο δεν πρέπει να σκιάζονται από φαινόμενα διαφθοράς, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν. Κανείς από εμάς δεν θέλει να δίνει φακελάκι για να κάνει τη δουλειά του», υπογράμμισε.

Ο νέος ΥΜΑΘ
Ο νέος υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των φορέων της Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε ότι «βρισκόμαστε στο μέσο μιας ανηφορικής πορείας». Όσο για το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ(το είχε χειριστεί ως υφυπουργός Ανάπτυξης), αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα γκισέ ορισμένων τραπεζών οι επαγγελματίες, αλλά πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα χορήγησης άτοκων δανείων θα βρει σύντομα το ρυθμό του.
Όσον αφορά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημείωσε ότι τον επόμενο 1,5 χρόνο μέσω των δράσεων του ΕΣΠΑ θα διατεθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 1,3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 600 εκ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή ευνοϊκών τραπεζικών δανείων, μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε, από την πλευρά του. ότι η δημοτική αρχή στηρίζει με όσες δυνατότητες διαθέτει τους επαγγελματίες.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν και ο τυχερός της βασιλόπιτας! Κέρδισε το φλουρί, για τρίτη συνεχή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: