Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Τρεις πυλώνες για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση

Διατηρείται, ως προτεραιότητα, η δημοσιονομική προσαρμογή, μειώνονται οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα και ενισχύονται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με βάση αυτές τις προτεραιότητες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει η χώρα από την κρίση. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2008-2011. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν ανταπόκριση στην υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους αδύναμους, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.
Το "πράσινο φως" για το επικαιροποιημένο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008 -2011, που παρουσίασε την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009, η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, έδωσε η Οικονομική Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου παρουσίασε το τρίπτυχο του προγράμματος που είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση των ελλειμμάτων και η περικοπή δαπανών, καθώς και η ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων με στοχευμένες πολιτικές.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι η οικονομική πολιτική προσαρμόζεται πλέον στα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, με τη επισήμανση ότι προτεραιότητα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και η κοινωνική αλληλεγγύη.
Νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας προβλέπει την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και την επανενεργοποίηση των φορολογικών κινήτρων για τις συγχωνεύσεις ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: