Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Βιολογικές: Καλλιέργειες με προοπτικές


Τους 25.000 έφθασαν οι Έλληνες αγρότες βιολογικής καλλιέργειας και οι κτηνοτρόφοι βιολογικής παραγωγής. Τον αριθμό αποκάλυψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχ. Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην εκδήλωση Biogala του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων. Πλέον, στη Δ Προγραμματική Περίοδο, η προσπάθεια του υπουργείου κατευθύνεται στο να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων, η ανταγωνιστικότητά τους και η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από βιολογικές καλλιέργειες.
Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα "δεν περπατούν" στην αγορά. Οι υψηλές τιμές των προϊόντων, από τη μία, η κακή ενημέρωση των καταναλωτών από την άλλη, δε βοηθούν τη διάθεση των βιολογικών προϊόντων -γεωργίας και κτηνοτροφίας- στο πλατύ κοινό.
Ο υφυπουργός, στην ομιλία του, υποστήριξε ότι "πρέπει να ενδυναμωθούν αποτελεσματικά τα δίκτυα διανομής προς τους καταναλωτές, γιατί έτσι θα δώσουμε διεξόδους μαζικής εμπορίας είτε μέσω καταστημάτων και συγκεκριμένων σημείων πώλησης είτε μέσω αγορών βιολογικών προϊόντων ή συνεταιρισμών που παράγουν και διακινούν οι ίδιοι τα βιολογικά τους προϊόντα".
Αναμένεται ότι στη Δ Προγραμματική Περίοδο, οι δράσεις οι οποίες θα προωθηθούν θα αφορούν, κυρίως, την ενθάρρυνση των αγροτών και των επενδυτών να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς και clusters. Επίσης, ειδικά προγράμματα αναμένεται να προωθηθούν για την πιστοποίηση και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: