Ικανοποιημένοι δηλώνουν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς και σύσσωμη η Διοίκηση του Συνδέσμου για την προδημοσίευση από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του Οδηγού του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» και τη δημιουργία του «Ταμείου Εξωστρέφειας» που ανακοινώθηκαν επίσημα σήμερα στην Αθήνα σε εκδήλωση με την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Οι δύο παραπάνω δράσεις,
οι οποίες προήλθαν από προτάσεις και εισηγήσεις του ΣΕΒΕ, υιοθετήθηκαν από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και, όπως όλα δείχνουν μετά και τη προδημοσίευσή τους, βρίσκονται σε τελικό στάδιο της εφαρμογής τους.Ο ΣΕΒΕ σχεδίασε το Ταμείο Εξωστρέφειας και συμμετείχε ενεργά, μαζί με τους άλλους δύο εξαγωγικούς φορείς της χώρας ΠΣΕ και ΣΕΚ, στη διαβούλευση για το Πρόγραμμα εξωστρέφειας, το οποίο είναι προσαρμοσμένο αποκλειστικά και μόνο στις ανάγκες των εξαγωγικών και δυνητικά εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενσωματώνοντας σε αυτές τις προτεινόμενες δράσεις την εμπειρία 35 ετών σε θέματα εξωστρέφειας, αλλά και την άμεση πληροφόρηση και γνώση την οποία έχει από τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αναφορικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες τους.
Το πρόγραμμα για την εξωστρέφεια, το οποίο θα παρέχει κεφάλαια του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκ. ευρώ απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση, ουσιαστικά θα αποτελέσει το πρόγραμμα «πιλότο» για τη λειτουργία του Ταμείου Εξωστρέφειας (Ταμείο Go2Market), στο οποίο η κρατική συμμετοχή θα αγγίξει περίπου τα 70 εκ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος και το κεφάλαιό του αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με τη συμμετοχή των τραπεζών, στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ).
Η Διοίκηση του ΣΕΒΕ χαιρετίζει και δέχεται με ικανοποίηση τις πρωτοβουλίες αυτές, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι τα δύο αυτά μέτρα συνιστούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Το ζητούμενο ωστόσο είναι μετά την προδημοσίευση, οι διαδικασίες υλοποίησης και εφαρμογής των προγραμμάτων να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να ενισχυθεί άμεσα η ελληνική εξαγωγική επιχειρηματική κοινότητα. Ιδιαίτερα ως προς το Ταμείο Εξωστρέφειας και με δεδομένη την ανάγκη συνεργασίας και ανταπόκρισης των τραπεζών για την επιτυχία του εγχειρήματος, το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση του Ταμείου καθώς οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι επιτακτικές αυτή την περίοδο της ύφεσης και της δραματικής μείωσης της ρευστότητας που αποτελεί πλέον το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζει επίσης η Διοίκηση του ΣΕΒΕ για το γεγονός της υιοθέτησης της πρότασης του Συνδέσμου από το Υπουργείο για καθορισμό συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για τις ελληνικές εξαγωγές και πιο συγκεκριμένα για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% μέχρι το 2014. Ένας στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη συνδρομή των άλλων δράσεων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο όπως η αναμόρφωση της δομής του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕ και του ΟΑΕΠ με βάση τις διεθνείς καλές πρακτικές και η βελτίωση του μηχανισμού πιστοποίησης, η οποία θα σηματοδοτεί τη στροφή στην ποιότητα και θα δώσει στα ελληνικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα. Κυρίως όμως με το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής και την ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που σχετίζονται με την εξωστρέφεια που ήδη ξεκίνησε.
Τέλος, σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται ένα συνεκτικό σχέδιο που καλύπτει συνολικά την έννοια της εξωστρέφειας και όλες τις παραμέτρους της, δηλαδή από την υιοθέτηση ενός εθνικού brand μέχρι την ανασύνταξη των δημόσιων φορέων που εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την εξωστρέφεια. Είναι όμως και η πρώτη φορά που οι τρεις εξαγωγικοί φορείς της χώρας, ΣΕΒΕ, ΠΣΕ και ΣΕΚ, συνεργάζονται συστηματικά για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και προτάσεων ώστε το διαμορφούμενο αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικό και πιο χρήσιμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου