Να ευθυγραμμισθούν με το πραγματικό κόστος που προκαλεί η χρήση του αυτοκινήτου, τα οδικά τέλη. Αυτό υποστηρίζει η Κομισιόν. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή επιτροπή θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να συμπεριληφθούν σε αυτά οι αρνητικές εξωγενείς περιβαλλοντικές συνέπειες, τα ατυχήματα, η κατασκευή, η συντήρηση και η αναβάθμιση των υποδομών. Η απάντηση αυτή δόθηκε σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου.
Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να ανακοινώσει, το πρώτο τρίμηνο του 2011 στην επικείμενη Λευκή Βίβλο, την εξαγγελία προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή.Κατά την Κομισιόν, μολονότι το μέγεθος του κινητήρα μπορεί να συνδέεται με την ενεργειακή κατανάλωση και τις εκπομπές CO2, φαίνεται ότι η παράμετρος αυτή είναι λιγότερο σημαντική από τα άλλα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των οχημάτων. Ενόψει των ανωτέρω, όταν χαράσσεται η βέλτιστη πολιτική επιβολής τελών, χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη άλλες παράμετροι, όπως για παράδειγμα οι εκπεμπόμενες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου και άλλων ρύπων ανά διανυόμενο χλμ., ή ο θόρυβος που παράγεται από το όχημα.
Σε ό,τι αφορά το καθεστώς επιβολής φορολογίας στα επιβατικά αυτοκίνητα, η Κομισιόν τονίζει ότι τα κράτη μέλη είναι σήμερα ελεύθερα να καθορίζουν κατά το δοκούν τα σχετικά κριτήρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τον Ιούλιο του 2005 πρόταση, σχετικά με τη φορολογία των επιβατικών αυτοκινήτων, η οποία υποχρεώνει μεταξύ άλλων τα κράτη μέλη να μετατοπίσουν σταδιακά ένα ποσοστό της φορολογικής βάσης, που θα φθάσει τελικά στο 50%, τόσο για τα τέλη ταξινόμησης, όσο και ετήσιας κυκλοφορίας, στις εκπομπές CO2. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε ένθερμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αυτοκινητοβιομηχανία, τον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων, αλλά και από το ευρύ κοινό, για την έγκρισή της χρειάζεται όμως η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.
Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη καθιέρωσαν στην πλειονότητά τους, σε κυμαινόμενο βαθμό, στα συστήματα φορολογίας οχημάτων στοιχεία σχετιζόμενα με τις εκπομπές CO2, μολονότι αυτό συνέβη κατά τρόπο ασυντόνιστο λόγω έλλειψης ενωσιακού πλαισίου, πράγμα που συνεπάγεται τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω κατακερματισμός της αγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου