Η διαβούλευση έγινε στις 26 Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, όπου μέλη των Οικολόγων Πρασίνων άνοιξαν πανό και διαμαρτυρήθηκαν έντονα. |
Για μεθοδεύσεις κατηγορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, η επικεφαλής της Περιφερειακής, Αυτοδιοικητικής Παράταξης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΔΗΜ.Ο.Σ.), Ασημίνα Ξηροτύρη -η οποία στηρίχθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά- στο θέμα της επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός", στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Υποστηρίζει ότι η διαβούλευση έγινε μέσα στις εκλογές και ζητά "ενεργό συμμετοχή των πολιτών για να αποτραπεί μία νέα επίθεση στο φυσικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον της Βόρειας Χαλκιδικής, από τις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες χρυσού". ...
Η παράταξη θεωρεί ότι είναι "εκβιαστική και μεθοδευμένη η διαδικασία «διαβούλευσης» που προώθησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και το «νέο επενδυτικό» σχέδιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού κ. Μπιρμπίλη εστάλη στην περίοδο των εκλογών και της αλλαγής των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Μ.Π.Ε για μία συνοπτική διαδικασία διαβούλευσης και γνωμοδότησης από την τοπική κοινωνία".
Η κ. Ξηροτύρη υποστηρίζει ότι η τοπική κοινωνία ανησυχεί "για προαποφασισμένες «λύσεις ανάπτυξης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και των εργαστασίων χρυσού», σε μία περιοχή ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη από τις άναρχες μέχρι σήμερα έως και παράνομες περιβαλλοντικά παρόμοιες δραστηριότητες. Μιας περιοχής μεγάλου φυσικού κάλλους (δάση, , νερά, παραλιακός και θαλάσσιος πλούτος) και δυνατοτήτων αειφόρου ανάπτυξης".
Δηλώνει αντίθετη "προς τη νέα αυτή επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»" και πως "θα συμμετέχει στη συζήτηση με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορεί και την τοπική κοινωνία για να καταδείξει το περιβαλλοντικό και πολιτισμικό 'έγκλημα' που σχεδιάζεται στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη και πρωτίστως για να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για μία άλλη Ανάπτυξη στην περιοχή, που θα βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και θα δημιουργεί μία δίκαιη και μακροχρόνια βάση και προοπτική για την ανάπτυξη της".
Η κ. Ξηροτήρη καλεί το ΥΠΕΚΑ "να σταματήσει τις μεθοδεύσεις και να ξεκινήσει μία ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, μετά την ανάληψη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών. Να ενσκήψει, ως και εκ του θεσμικού του ρόλου, με περιβαλλοντική ευαισθησία στην περιοχή, να αντιληφθεί την αγωνία των κατοίκων για την προστασία και την αειφόρο ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού περιβάλλοντος και να εγγυηθεί αυτή την βιώσιμη διαδικασία και προστασία".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου