Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Όχημα εξαγωγών τα... φρούτα!


Με όχημα τα αγροτικά προϊόντα η Βόρειος Ελλάδα θα προσπαθήσει να διεισδύσει στις ξένες αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Κίνας και της Ινδίας. Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας κλείνονται περισσότερα από 1.000 επιχειρηματικά ραντεβού και, για πρώτη φορά, σε συνεργασία με τρία υπουργεία δύο νομαρχίες και ένα επιμελητήριο, θα βρεθούν επιχειρηματίες από Ελλάδα, Ινδία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ουκρανία. Επίσης, με την οργάνωση ημερίδας στη Βέροια, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, αρχίζει, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2009, η τριήμερη 1η Διεθνής Εκδήλωση Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. 
Εκπρόσωποι δικτύων διανομής, εισαγωγείς delicatessen, εισαγωγικές εταιρίες και μικρομεσαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τις προαναφερθείσες πέντε αγορές θα γνωρίσουν τα βορειοελλαδικά προϊόντα στον τόπο παραγωγής τους. Επιχειρηματίες από αυτές τις χώρες θα ξεναγηθούν σε ιστορικές περιοχές, όπως η Βεργίνα. 
Την εκδήλωση, που στόχος είναι να θεσμοθετηθεί και να πραγματοποιείται μία φορά ετησίως (σε διάφορες πόλεις και όχι αποκλειστικά για αγροτικά προϊόντα), διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Μακεδονίας-Θράκης, τις νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας και το επιμελητήριο Βέροιας. 
Στις επιχειρηματικές συναντήσεις θα συμμετέχουν 28 ξένες εταιρίες. Ενδιαφέρον συμμετοχής έχουν εκδηλώσει και 130 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, με κόστος συμμετοχής μόλις 150 ευρώ. Μεγάλη είναι η συμμετοχή επιχειρήσεων από την Ινδία (13 επιχειρήσεις). 
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαΐδης, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες πέντε αγορές επελέγησαν ως στόχοι είτε γιατί δεν είναι κορεσμένες (όπως, για παράδειγμα, η Ινδία) είτε γιατί υπάρχει ισχυρό ομογενειακό στοιχείο (όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ) είτε επειδή τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν αυξημένη πρόσβαση σε αυτές (όπως στη Ρωσία)
Από το σύνολο των Ελλήνων εξαγωγέων που θα συμμετάσχουν, το 21% δραστηριοποιείται στον κλάδο του ελαιολάδου/ελιών, το 21% στον κλάδο των οίνων/ποτών, το 16% στον κλάδο των ζαχαρωδών/αρτοποιίας, το 10% από τον κλάδο των γαλακτοκομικών. Σημαντική είναι και η συμμετοχή από τον κλάδο των παρασκευασμένων φρούτων/λαχανικών, καθώς και των νωπών καρπών και φρούτων (συνολικά 8%). Έξι στις δέκα συμμετέχουσες αποκομίζουν από εξαγωγές πάνω από το 25% του ετήσιου τζίρου. Μάλιστα, το 1/4 του συνόλου των επιχειρήσεων εμφανίζουν τζίρο από εξαγωγές μεταξύ 75% και 100%. 
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Νίκος Ταχιάος, γνωστοποίησε ότι οι ξένοι επιχειρηματίες δεν θα φύγουν αμέσως από την Ελλάδα, αλλά θα περιηγηθούν και σε άλλες περιοχές, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα οφέλη της επίσκεψής τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: