Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Δε θέλουν απολύσεις οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ανάχωμα για την απασχόληση αποδεικνύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το 77,5% αυτών, παρά την δυσμενή οικονομική κρίση που διανύουμε, προσανατολίζεται να διατηρήσει το προσωπικό του, το 7,7% να προσλάβει ανθρώπινο δυναμικό ενώ μόλις το 14,4% σκέφτεται να προχωρήσει σε απολύσεις. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα «Επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο εργατικό δυναμικό των ΜΜΕ του νομού Θεσσαλονίκης – Προοπτικές απασχόλησης» που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. 
Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 29 Απριλίου έως 4 Μαΐου, σε ένα δείγμα 705 επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι απασχολεί προσωπικό ενώ το 44% ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι. Κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις, που αποτελούν το δείγμα της έρευνας, απασχολούν 6,5 εργαζόμενους. 
Αναφορικά με τις κινήσεις που ακολουθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να θωρακιστούν και να έχουν τις λιγότερες δυνατές ζημιές από την οικονομική κρίση, στη συντριπτική τους πλειονότητα (55%) απαντούν ότι περιορίζουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Δύο στους δέκα επιχειρηματίες απαντούν ότι προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας ενώ ένας στους δέκα σε μείωση ωρών εργασίας και κατά συνέπεια μισθών. Στην ίδια ερώτηση, στην οποία να σημειωθεί ότι οι ερωτώμενοι είχαν τη δυνατότητα δύο επιλογών, το 15% απάντησε ότι προχωρά σε επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών με προμηθευτές, το 14% σε αναστολή επενδύσεων, το 8% σε δημιουργία νέων προϊόντων και το 17% σε αναζήτηση νέων αγορών. 
Στην ερώτηση «τι θα σας έκανε να προσλάβετε προσωπικό» που απευθυνόταν στο σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα, η πλειονότητα αυτών, ήτοι το 62,9%, απάντησαν ότι θα προχωρούσαν σε μία τέτοια κίνηση αν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου και των παραγγελιών της επιχείρησής τους. Το 16, 5% απάντησε ότι θα προσελάμβανε προσωπικό αν υπήρχε επιδότηση εργασίας/ημερομισθίου ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό (10,9%) εκείνων που απάντησαν ότι κίνητρο για προσλήψεις αποτελεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

Η μείωση του τζίρου οδηγεί σε απολύσεις
Στην ερώτηση, που αφορούσε αποκλειστικά αυτούς που απάντησαν ότι σκέφτονται να προχωρήσουν σε απολύσεις, για το ποιοι είναι οι λόγοι που θα τους ωθήσουν στην κίνηση αυτή, το 77% απάντησε η πτώση του τζίρου, το 12,8% γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές, το 5,1% γιατί είναι υψηλό το ημερομίσθιο ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό αυτών που δεν απάντησαν στην ερώτηση. 
Η αύξηση του τζίρου αποτελεί το έναυσμα για το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι απάντησαν ότι σκέφτονται να προσλάβουν προσωπικό, ενώ το 48% δήλωσε ότι οι καλές προοπτικές της επιχείρησης τους θα τους ωθούσαν στην ενίσχυση του αριθμού του προσωπικού. Στην εν λόγω ερώτηση οι συμμετέχοντες είχαν δυνατότητα διπλής επιλογής. 
Ένα ποσοστό 14% τόνισε ότι θα προσλάβει προσωπικό προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της επιχείρησής του ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό για όσους απάντησαν ότι η χρήση προγράμματος επιδοτούμενης εργασίας θα ήταν κίνητρο για προσλήψεις. 
Απαραίτητη η δημιουργία κινήτρων για τις ΜΜΕ
Η επιδότηση και η δημιουργία κινήτρων από την πολιτεία για όσους επιχειρηματίες προσλάβουν ή διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους αποτελούν απαραίτητα συστατικά για οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες (82%). Διαφορετική άποψη έχει το 17% των ερωτηθέντων.
Σε τραπεζικό δανεισμό κατέφυγαν τρεις στις δέκα επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να πληρώσουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους.
Χειρότερες ημέρες για την ελληνική οικονομία περιμένει στο επόμενο διάστημα, το 43% των ερωτηθέντων, το 42% κάνει λόγο για στασιμότητα και μόλις το 12% εμφανίζεται αισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερο απαισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (45,9%), ενώ ελαφρά μειωμένο είναι το ποσοστό για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών (42,3%) και για τις μικτές (41,9%).
Στην ερώτηση ‘που κατά τη γνώμη σας οφείλεται το ότι ενώ τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά, πολλές φορές οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν’ το 40% απάντησε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ως προτεραιότητα μία θέση στο δημόσιο τομέα, το 21% ότι οι (υποψήφιοι) εργαζόμενοι δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες , το 18% ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλοί ενώ το 11% ότι σε μία μικρομεσαία επιχείρηση οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφαλείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: