Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ένα αγρόκτημα να το πιεις στο... ποτήρι (του γάλακτος)

Ρεπορτάζ ΒΑΣΩ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΥ

Τα δικά της γαλακτοκομικά προϊόντα φιλοδοξεί να παράγει και να διαθέσει στην αγορά η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί στο νέο υπερσύγχρονο αγρόκτημά της, το οποίο βρίσκεται στο Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά και διαθέτει πρότυπη προβατοτροφική μονάδα 3,5 στρεμμάτων καθώς και κλινική παραγωγικών ζώων. Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 8 Μαΐου 2009, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου απέκτησε το νέο υπερσύγχρονο αγρόκτημα, στο Κολχικό. "Είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους σήμερα, μετά από 20 χρόνια, τότε που η τοπική κοινωνία παραχώρησε την έκταση, η Πολιτεία και το ΑΠΘ εγκαινιάζουν το νέο αγρόκτημα. Δυστυχώς, έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια, αλλά τελικά το αγρόκτημα δημιουργήθηκε χάρη στις εντατικές προσπάθειες που κατέβαλαν ο πρύτανης και ο πρόεδρος της κτηνιατρικής σχολής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στην Κλινική παραγωγικών ζώων μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα τους κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλονίκη και όμορους νομούς και να εξετάζονται ή να θεραπεύονται δωρεάν. Επιπλέον, φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στο αντικείμενό τους, διαμένοντας μάλιστα στο χώρο, όπου υπάρχουν ειδικά εξοπλισμένοι ξενώνες.
Η προβατοκτηνοτροφική μονάδα στεγάζεται σε προβατοστάσιο 3,5 στρεμμάτων, το οποίο διαθέτει σύγχρονο αρμεκτήριο. Στη μονάδα εκτρέφονται καθαρόαιμα ζώα από την καλύτερη ελληνική γαλακτοπαραγωγό φυλή προβάτων, αυτή της Χίου. Μάλιστα, η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ έχει ως στόχο, να παράγει στο μέλλον τα δικά της προϊόντα, τα οποία και θα διαθέτει στην αγορά.
Η λειτουργία της Κλινικής θα δώσει την ευκαιρία στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για περισσότερη κλινική άσκηση και επαφή με τον Έλληνα κτηνοτρόφο και τα προβλήματά του. Για το σκοπό αυτό στο χώρο υπάρχουν δύο πλήρως εξοπλισμένοι φοιτητικοί ξενώνες για την παραμονή ομάδας φοιτητών και εκπαιδευτών όλο το 24ωρο. Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι στην Κλινική θα μπορούν να μετεκπαιδεύονται κτηνίατροι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή ιδιώτες κτηνίατροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: