Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Χωρίς πρόβλημα οι εξαγωγές φρούτων προς τη Ρωσία

Λύθηκε το θέμα με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία. Εξαμελές κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης Φυτοπροστασίας της Ρωσίας επισκέφθηκε τη χώρα μας και, συγκεκριμένα, διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια, τα οποία εξετάζουν τα προς εξαγωγήν οπωροκηπευτικά. Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη λειτουργία και το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των δημόσιων και ιδιωτικών εργαστηρίων ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων κι έτσι, όλα δείχνουν πως η εισήγησή τους προς τη Ρωσική κυβέρνηση θα είναι θετική.
Να θυμίσουμε ότι οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα, το χειμώνα, καθώς η Μόσχα δε δέχονταν τα προϊόντα τα οποία ελέγχονταν από ιδιωτικά εργαστήρια, για την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, παρά μόνον από δημόσια. Καθώς τα δημόσια ελεγκτήρια δεν επαρκούν (ούτε ως αριθμός ούτε ως προσωπικό), η παραγωγή πορτοκαλιών έμεινε αδιάθετη και κινδύνευε και η παραγωγή ροδάκινων. 
Με τη γνωμοδότηση των Ρώσων ειδικών φαίνεται πως οι εξαγωγές θα διεξάγονται, πλέον, απρόσκοπτα τηρουμένων των δεδομένων του υπάρχοντος πλαισίου για τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Κιλτίδη, "οι παραγωγικοί και εξαγωγικοί φορείς οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τα συγκεκριμένα προϊόντα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: