Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Τι λένε οι Τούρκοι για την κρίση στην Ευρωζώνη

Οι χώρες της Ευροζώνης πρέπει να παρατήσουν τη… Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα πρέπει να τυπώσει χρήμα, αν θέλουν να επιζήσει το ευρώ! Αυτή είναι η άποψη του Τούρκου πρεσβευτή στην Ε.Ε., λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής… Περιμένατε τίποτα διαφορετικό από την γείτονα; >>>

 

Ο Σελίμ Κουνεράλπ υποστηρίζει πως τίποτα από όσα κάνουν οι ηγέτες της Ε.Ε. “δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση” και προτείνει να υπέρκειται των εθνικών προϋπολογισμών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη συνέντευξη που έδωσε χθες, υποστήριξε πως οι παραδοσιακές δημοκρατικές δομές δεν έχουν, πλέον, να προσφέρουν το παραμικρό στην οικονομική κρίση της Ευρωζώνης…

“Σε μια προεκλογική καμπάνια έχεις, από τη μία, ένα κόμμα που λέει ‘θα μειώσεω τους φόρους, θα κτίσω πυρηνικά εργοστάσια, θα ξοδέψω χρήματα για την πράσινη ενέργεια, θα χτίσω περισσότερα σχολεία και καλύτερα νοσοκομεία’. Το άλλο κόμμα λέει ‘θα κάνω ακόμη περισσότερα από αυτά που υπόσχεται ο αντίπαλός μου’. Άρα, έχεις να κάνεις με μια κούρσα του ποιος θα ξοδέψει περισσότερα. Αν, όμως, υπάρχει ένας κεντρικός μηχανισμός, δε θα μπορούν να ξοδεύουν ανεξέλεγκτα”, είπε!

Και πρόσθεσε πως δε βλέπει άλλη λύση: “Ή θα έχετε μια στενή ένωση με απόλυτο έλεγχο, ή δε θα ΄χετε ένωση καθόλου”…

Ο Κουνεράπ υποστηρίζει πως χαρακτηριστικό παράδειγμα κράτους που κρατά χαμηλά τα έξοδα και κάνει σωστές τραπεζικές επενδύσεις, είναι η Γερμανία. “Ήταν… καλά παιδιά. Ήταν Γερμανοί. Είναι υπεύθυνοι άνθρωποι. Στην Ελλάδα πας στην τράπεζα και παίρνεις… διακοποδάνεια. Στη Γερμανία οι τράπεζες δανείζουν μόνον για επενδυτικούς σκοπούς”, λέει, αγνοώντας, φυσικά, τους τραπεζικούς μηχανισμούς και τα “κόλπα” των τραπεζών που μας οδήγησαν σε πλήρη εξευτελισμό.

Μάλιστα, ο κ. πρέσβης, προχωρά και σε… συμβουλές: Λέει πως αν οι θεσμοί της Ενωμένης Ευρώπης σκοπεύουν, στο μέλλον, να αστυνομεύσουν τα εθνικά έξοδα, θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Οι ευθύνες της Ευρώπης

Ο κ. Κουνεράλπ, πάντως, επιρρίπτει ευθύνες και στην Ευρώπη, για το κατάντημα της Ελλάδας. Κάνοντας μια αναδρομή στις ελληνικές στατιστικές και το “φιάσκο” του 2010, όταν αποδείχτηκε πως, επί χρόνια, επί κυβερνήσεων Σημίτη, λέγαμε ψέματα για το χρέος, τόνισε: “Όταν μιλώ με στελέχη της επιτροπής (σ.σ. της Κομισιόν) μου λένε ‘ξέρεις, οι Έλληνες είπαν ψέματα και αυτό ήταν που φταίει…’ Λοιόν, μπορεί να είπαν ψέματα, αλλά η δουλειά σας ήταν να το ανακαλύψετε. Η επιτροπή δεν έκανε σωστά τη δουλειά της και τώρα χρειάζεστε έναν μηχανισμό που θα κάνει σωστά τη δουλειά του και θα αποκαλύπτει τους ψεύτες”!

Προσθέτει ότι η Γερμανία πρέπει να αποσύρει τις αντιρρήσεις της και να αφήσει την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα, για να “ρίξει” το χρέος της Ευρωζώνης.

“Δείτε τους Αμερικάνους”

Ο Τούρκος επίσημος επισημαίνει πως οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί τα κατάφεραν καλύτερα από τις χώρες του ευρώ, προσθέτοντας… μηδενικά στο απόθεμα. “Στο τέλος, οι Γερμανοί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν προς την πολιτική της ευελιξίας και να επιτρέψουν, για παράδειγμα, την κυκλοφορία κι άλλου χρήματος. Να κουρέψετε το χρέος ανεβάζοντας τον πληθωρισμό –να τυπώσετε την… έξοδο από το αδιέξοδο”.

Επισημαίνει, ακόμη, πως η τουρκική οικονομία κινδυνεύει από την κρίση στο Ευρώ. Μπορεί οι τουρκικές τράπεζες να μην έχουν εκτεθεί σε “τοξικά ομόλογα”, όπως το 50% του τουρκικού εμπορίου κατευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κινδυνεύει άμεσα αν πέσει το ευρώ. Υπενθυμίζει πως το 80% των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και το 70% των τουριστών, προέρχονται από τις χώρες της ευρωζώνης.

“Δεν είναι ώρα να πανηγυρίζουμε. Δεν ευχαριστιόμαστε με την κακοτυχία σας. Δε λέμε ‘Καλά… Το αξίζατε να το πάθετε αυτό, επειδή δεν μας εντάξατε στην Ε.Ε.”.

Κλείνοντας, με μια νότα αισιοδοξίας, ο Τούρκος βετεράνος διπλωμάτης (είναι 60 χρόνων και εκπροσώπησε την Άγκυρα σε τρεις Συνόδους των G20) υποστήριξε πως τα ΜΜΕ υπερβάλουν με όλο αυτό το κλίμα πανικού που συντηρούν: “Διάβασα ένα σχόλιο, που έλεγε πως αυτή είναι η πιο ιστορική και κρίσιμη Σύνοδος από τη… Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου. Έτσι, όλη αυτήν την.. διαφημιστική εκστρατεία –δεν ξέρω πόσο σοβαρά να την πάρει κανείς. Οι ηγέτες (σ.σ. της Ε.Ε.) δε θα επιτρέψουν να καταρρεύσει όλη αυτή η δομή. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, άρα, θα πάρουν, στο τέλος, τις σωστές αποφάσεις”, κατέληξε ο Σελίμ Κουνεράλπ.


δες το αυθεντικό κείμενο στο http://euobserver.com/19/114546

Δεν υπάρχουν σχόλια: