Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Θεέ μου, τι μας περιμένει από 1/1/2012!

Τελικά, οι Μάγιας είχαν άδικο. Όσον αφορά το τέλος του κόσμου, στην Ελλάδα έρχεται από την… Πρωτοχρονιά του ΄12. Εκτός κι αν εννοούσαν ότι, έστω και λίγοι, θα αντέξουν ως το Δεκέμβριο του επόμενου έτους… >>>

 

Από 1/1 αναμένουμε:

  • Έξοδο δημοσίων υπαλλήλων,
  • Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις,
  • Μείωση του υπάρχοντος κατώτατου μισθού,
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών και
  • Νέα μέτρα…

Μπορεί, χθες, οι εκπρόσωποι της Τρόικας να είπαν πως δεν πρέπει να υπάρξουν νέοι φόροι, όμως, αποτύχαμε σε στόχους για τη δημοσιονομική εξυγίανση, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν. Έτσι, χρειάζονται νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο νέος προϋπολογισμός και η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Κι αυτό επειδή, όπως υπογραμμίζεται, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς,

Στην έκθεση εκτιμάται ότι φέτος το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ, ενώ η ύφεση θα φτάσει το 6%. Βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα έρθει το 2012, όταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 3%.

Η άλλη εκτίμηση που τρομάζει είναι ότι θα χρειαστούμε –τουλάχιστον- μια δεκαετία για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Βάσει του νέου προγράμματος του PSI -συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου-, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πέσει στο 120% το 2020, που είναι το ανώτατο επίπεδο στο οποίο μπορεί να είναι για να θεωρηθεί βιώσιμο….

Μας (ξανα)παίρνουν τα μέτρα

Οι τροϊκανοί θέλουν μέτρα που να αντιστοιχούν στο 8% του AΕΠ για το διάστημα 2011-2012 και ένα επιπλέον πακέτο μέτρων που να αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ για το 2013-2014. Αυτό φέρνει:

  • Μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου(“ελάφρωμα” κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2010 μέχρι το 2015 - 22% της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα).
  • Αναθεωρημένο κατώτατο μισθό στη χώρα
  • Μειώσεις μισθών των δημόσιων υπαλλήλων κατά 17%, με εξαίρεση όσους υπάγονται σε ειδικό καθεστώς(περιορισμός επιδομάτων, εξίσωση αποδοχών μεταξύ υπουργείων και διατήρηση του εισαγωγικού μισθού σε αντιστοιχία με τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα).
  • Τέλος στις φοροελαφρύνσεις για το 1ο και 2ο παιδί(προσοχή: Δεν μπαίνει νέος φόρος. Απλά καταργείται μια… φοροελάφρυνση).
  • Μείωση κατά 20% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ μηνιαίως, παράλληλα με μείωση κατά 40% για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών που λαμβάνουν άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως.
  • Μείωση κατά 15% ή 30% ανάλογα με το ταμείο, στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 150 ευρώ.
  • Μείωση του εφάπαξ το 2011 και 2012 10% επιπλέον όσων περικοπών περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 25% σε έναν μήνα, ενώ από 1/1/2011 εξομοιώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης. Ο Θεός, που φαίνεται ότι είναι Έλληνας –και μάλιστα… συνταξιούχος- βοηθά όσο μπορεί, διατηρώντας την καλοκαιρία πάνω από τη χώρα…

Τα “επιπλέον” έξοδα

Σε αυτά υπολογίστε το “χαράτσι” του 2012 (να βάλουμε έναν μέσο όρο 400 ευρώ;), τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας (ας τα υπολογίσουμε σε 140 ευρώ), το τέλος επιτηδεύματος (500 ευρώ για όσους έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών κι ας μην κόβουν, λόγω κρίσης, ούτε μία απόδειξη), τη μείωση του αφορολόγητου (θα φέρει επιπλέον 200 ευρώ εφάπαξ εισφοράς), την… ασφάλιση του αυτοκινήτου (τουλάχιστον 300 ευρώ το χρόνο). Έτσι, ένας φορολογούμενος που… τόλμησε να έχει ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, θα πληρώσει, αβλεπί, 1040 ευρώ επιπλέον το 2012, με μειωμένο το μισθό του. Κι αν έχει και δελτίο παροχής υπηρεσιών, τα χρήματα αυτά θα είναι, το λιγότερο, 1.540 ευρώ…

Προσθέστε, τώρα, 1.000 ευρώ επιπλέον πετρέλαιο, την αύξηση στα είδη σούπερ μάρκετ και… βγάλτε τη λυπητερή.

Πότε θα βγούμε από την ύφεση; Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν η Ελλάδα καταφέρει να έχει τρία συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης και ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος που θα βρίσκεται σίγουρα κάτω από το 150% του ΑΕΠ, οι αγορές θα μας ξαναδεχτούν. Το υπολογίζουν στο 2021. Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: