Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Ρεν: Η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης δεν απειλείται

Την πεποίθηση ότι η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης δεν απειλείται, εκφράζει ο Όλι Ρεν απαντώντας στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο. >>>

 

Ο κ. Τρεμόπουλος είχε υποβάλλει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται αυτή να αναλάβει προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου σε σχέση με αυτών του ευρωπαϊκού Βορρά, χάσμα που -σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές- θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της νομισματικής τους ένωσης.

Ο Όλι Ρεν, στην απάντησή του παραδέχεται «ότι οι αυξανόμενες αποκλίσεις και μακροοικονομικές ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ συνέβαλαν στην τρωτότητα που χαρακτηρίζει σήμερα ορισμένα κράτη μέλη». Ωστόσο, θεωρεί ότι αυτές οι ανισορροπίες θα αποκατασταθούν με ένα συνδυασμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα προόδο σε Ιρλανδία και Ελλάδα. Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε την ενδεχόμενη σκοπιμότητα μιας, εν ευθέτω χρόνω, αντιμετώπισης του ενδεχομένου εξέτασης του τυπικού πλαισίου μιας αναθεώρησης της Συνθήκης.

Για τον κ. Τρεμόπουλο, “δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα η Επιτροπή ότι η απόκλιση των οικονομιών του Νότου, που συμβαίνει για πρώτη φορά από την είσοδο των χωρών αυτών στην ΕΕ, κινδυνεύει να υπονομεύσει τη νομιμοποιητική βάση και το μέλλον της ίδιας της Ένωσης”.

«Είναι φανερή η παρατεταμένη σύγχυση που επικρατεί γύρω από την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Από τη μια, ο κ. Ρεν θεωρεί ικανή να μας βγάλει από το αδιέξοδο την ακολουθούμενη πολιτική παρατεταμένης λιτότητας και βαθιάς ύφεσης, που έχει εξαντλήσει τους πολίτες και έχει υποθηκεύσει την περιβαλλοντική και κοινωνική  βιωσιμότητα, χωρίς να έχει καθησυχάσει τις αγορές ούτε στο ελάχιστο. Από την άλλη, το συντηρητικό δίδυμο των "Μερκοζύ" επεξεργάζεται σχέδια για μια μη δημοκρατική Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων. Το χειρότερο είναι ότι η Επιτροπή, δια του κ. Ρεν, δεν αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα την επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής και σύγκλισης των χωρών του Νότου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: