Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

EFSF: Δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα

ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

MALAYSIA EU
Την αισιοδοξία του, ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα αποκαταστήσουν τη φερεγγυότητα της χώρας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους.

«Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο», ανέφερε ο Κλάους Ρέργκλινγκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.
«Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», πρόσθεσε.
Υποστήριξε επίσης ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης δεν χρειάζεται προς το παρόν ενίσχυση.
Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ έρχονται μία μέρα μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» περί σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Το δημοσίευμα, αν και διαψεύστηκε κατηγορηματικά τόσο από το ελληνικό όσο και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προκάλεσε νέα αναστάτωση στην αγορά ομολόγων.
Με βάση το σενάριο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, θα χορηγηθεί στην Ελλάδα δάνειο από το EFSF, μερικών δεκάδων δισ. ευρώ. Το προϊόν του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά ομολόγων που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές, στις τρέχουσες τιμές, όπως αποτυπώνονται στις ομολογιακές αγορές, δηλαδή περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.
Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα «σβήσει» περίπου το 30% της αξίας των ομολόγων που θα εξαγοράσει πριν από τη λήξη τους και θα αποκαταστήσει την εικόνα της στις ομολογιακές αγορές. Ταυτόχρονα, όμως, η χορήγηση του δανείου θα συνοδευτεί και με ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Τα σχετικά σενάρια διέψευσαν άμεσα κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας και της Γερμανίας. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε στο Reuters πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα, την αναδιάρθρωση».
Επίσης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε και αυτός από την πλευρά του το δημοσίευμα.
Ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η αναδιάρθρωση χρέους για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ υποστήριξε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι μεν πολύ φιλόδοξο, αλλά η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρόκληση.
από τη www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: