Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αναζητείται ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΛΒΟ, ΜΑΥΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ, ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

nea_dimokratia_dioikoysa_20110124_01«Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, ειδάλλως θα κλείσει. Ενώ έχει δύο καλές δουλειές, δεν διαθέτει κεφάλαιο κίνησης για τις πρώτες ύλες και για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Οδηγείται σε κλείσιμο. Καλούμε τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, να δώσει σήμερα λύσεις, πριν να είναι αργά».

 

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε η διοικούσα επιτροπή Θεσαλονίκης, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα, με θέμα την Ανάπτυξη.

Ο κ. Καράογλου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αντί για ανάπτυξη είχαμε ύφεση στην Ελλάδα το 2010, που επισήμως ήταν μείον 4,6%, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης ο σχετικός δείκτης ήταν ακόμα χειρότερος. Ειδικά για την ΕΛΒΟ, την οποία χαρακτήρισε κορωνίδα, που πριν από δέκα χρόνια απασχολούσε 1.150 εργαζομένους, ενώ σήμερα απασχολεί μόλις 493, τα στοιχεία ήταν αποκαρδιωτικά.

Ο τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση δε γίνεται καμία προσπάθεια αναβάθμισης και εξέλιξης του θεσμού. «Αντίθετα, έντονες ανησυχίες δημιουργούνται έπειτα και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της ΔΕΘ για το μέλλον της. Αναφορικά με τη Ζώνη Καινοτομίας, παρατηρούνται παλινωδίες, αδράνεια, στασιμότητα, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ανάσχεση πορείας για την ανάδειξη της πόλης σε περιοχή καινοτομικών και τεχνολογικών εξελίξεων, μέσω προσέλκυσης διεθνών ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Όσον αφορά στις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, παρατηρείται πλήρης ανυπαρξία σχεδιασμού ανάπτυξης ενός στρατηγικού πυλώνα ο οποίος μεταξύ άλλων θα επέφερε επίτευξη οικονομιών κλίμακας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», τόνισε.

Υπάρχουν λύσεις

Λύσεις στα προβλήματα πρότεινε ο αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Στράτος Σιμόπουλος: Η θεσμοθέτηση της χωροθέτησης των δράσεων της ζώνης καινοτομίας, η προσέλκυση νέων γραμμών πλοίων στον ΟΛΘ, η άρση της απαγόρευσης αγοράς κατοικίας σε παραμεθόριες περιοχές από πολίτης εκτός ΕΕ (μέτρο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή), η καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως συμπληρωματικού κόμβου κρουαζιέρας μετά τον Πειραιά, η άμεση ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου με επίσπευση έκδοσης των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων, πίεση στις τράπεζες για την δανειοδότηση εργοληπτικών επιχειρήσεων, επέκταση του σχεδίου πόλης που μέσω της μείωσης των τιμών θα δημιουργήσει αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, άμεση κατάθεση ενός σύγχρονου νόμου που θα διέπει τις λειτουργίες των βιομηχανικών περιοχών.

Για τον τομέα της οικοδομής μίλησε ο συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Δράσης Ανάπτυξης της Διοικούσας Νίκος Γκανίλας. Όπως τόνισε, πρέπει να ξεπαγώσουν τα προγράμματα του ΟΕΚ, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, να επιβραβεύονται οι συνεπείς επιχειρήσεις και να αποχχαρακτηριστεί ο νομός Χαλκιδικής που θεωρείται παραμεθόρια περιοχή, να ξεκινήσει το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και να δημιουργηθεί μόνιμος φορέας συμψηφισμού χρεών από και προς το δημόσιο.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους κατασκευαστές είναι και η επιβολή του ΦΠΑ στις οικοδομές: Οι κατασκευαστές μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών από την έκδοση της οικοδομικής αδείας είναι υποχρεωμένοι να μεταβιβάζουν στον εαυτό τους όλα τα απούλητα ακίνητά τους, πληρώνοντας ΦΠΑ 23%. Λόγω της οικονομικής κατάστασης οι περισσότεροι κατασκευαστές αδυνατούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους. Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, να παραταθεί ο χρόνος αυτός τουλάχιστον σε επτά χρόνια.

Θα υπάρξει και συνέχεια

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενημέρωσε ότι η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει καταγραφή των δημόσιων ακινήτων τα οποία ενώ παραμένουν ανεκμετάλλευτα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Σχολίασε επίσης την αποστροφή του λόγου του Γιώργου Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη κατά της «κρατικοδίαιτης ανάπτυξης», ως πλήρη αποδοχή της φιλελεύθερης ιδεολογίας από τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Επισήμανε ότι είναι στην κρίση του ελληνικού λαού κατά πόσο ένας σοσιαλιστής μπορεί να εφαρμόσει μια τέτοια ιδεολογία.

Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο των τακτικών παρουσιάσεων των θέσεων της Διοικούσας Επιτροπής για τα προβλήματα που απασχολούν τους Θεσσαλονικείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: