Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Κουμπαράς 300 εκ. ευρώ για τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΜΗΝΟ
 
katseli_olth_20100709_01
Τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και ο οδικός χάρτης Στήριξης της Εργασίας, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνάντησης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, με τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας.

«Η διατήρηση θέσεων εργασίας, σ' αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, η ένταξη όσο περισσότερων ανέργων στην αγορά εργασίας και η κοινωνική προστασία αποτελούν πρωταρχικούς στόχους των πολιτικών αυτού του Υπουργείου» τόνισε μετά τη συνάντηση η Υπουργός Εργασίας και προανήγγειλε ότι εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, και ως το τέλος του μηνός το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία.
Η κ. Κατσέλη είπε επίσης ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προκηρυχθούν τα Τοπικά Ολοκληρωμένα προγράμματα που θα αφορούν εργαζόμενους και ανέργους σε όλη την Ελλάδα και τα οποία προβλέπεται να σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και οι πολιτικές της κοινωφελούς εργασίας που θα εφαρμοσθούν μέσω ενδιαμέσων φορέων όπως οι Δήμοι και Μ.Κ.Ο.
Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το Υπουργείο μπορεί να διαθέσει για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών μέσω του ΟΠΑΔ περί τα 100 εκατ. ευρώ και ελπίζει ότι σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία και φορείς θα συγκεντρωθεί ένας «κουμπαράς» 300 εκατ. ευρώ
Η κ. Κατσέλη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Οδικό Χάρτη Στήριξης της Εργασίας μέσω των επιχειρήσεων. Μέσω του Οδικού Χάρτη θα επιδιωχθεί η στήριξη των επιχειρήσεων με την παροχή εξειδικευμένων κατά περιοχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επεξεργασθούν και να εφαρμόσουν εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης χωρίς να καταφύγουν στη μείωση προσωπικού. Για τις επιχειρήσεις αυτές προβλέπονται και παροχές στήριξης της απασχόλησης.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης η αναβάθμιση του ΕΛΥΝΙΑΕ και η ένταξη της Υγιεινής της Εργασίας στο Εθνικό Ρυθμιστικό Σχέδιο.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα μεγάλα Ταμεία κύριας Ασφάλισης ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ τις οποίες πρόκειται να παρουσιάσει στις 25 Ιανουαρίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: