Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

«Φοιτητές εναντίον υπουργών, πολιτικών γραφειοκρατών…»

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, ένα τεστ στους προπτυχιακούς φοιτητές του 3ου έτους στο μάθημα της «Δημόσιας Οικονομικής» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα: «Είστε Υπουργός Οικονομικών, η χώρα αντιμετωπίζει ένα εκρηκτικό χρέος…υψηλά ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς...Τι μέτρα προτείνετε για τη θεραπεία του προβλήματος;» Οι απαντήσεις θα πρέπει να φθάσουν –κατεπειγόντως- στο γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Μάρδας, χώρισε, σε τρεις ενότητες τα κείμενα, με επιλεγμένες (επώνυμες, ανώνυμες και με αλληγορικό περιεχόμενο) απαντήσεις, που παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κινούνται εν πολλοίς έξω από τα καθιερωμένα μέτρα που προτείνονται.
Ο σκοπός της έρευνας; “Για να μην παγιώσουμε στο μυαλό των παιδιών μας ό,τι συνειρμικά φέρει ο στοίχος του γνωστού τραγουδιού «φοβάμαι ότι όλα θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα», κάποιοι φοιτητές ρωτήθηκαν για το πώς βλέπουν την κρίση”, όπως εξηγεί ο κ. Μάρδας. Διαβάστε τις απαντήσεις: 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

1) Επώνυμες απαντήσεις φοιτητών.

Πασπάτη Μανιώ (99)#
Η χώρα θα μπορούσε να επικαλεστεί  την «κατάσταση ανάγκης»…μια αναγνωρισμένη νομικοπολιτιστική δικλείδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όταν ένα κράτος κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην εσωτερική ομαλότητα και ασφάλεια του λαού του και αφετέρου στην πληρωμή των χρεών του μπορεί να επικαλεστεί την «κατάσταση ανάγκης» τουλάχιστον προσωρινά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ «…ένα κράτος δεν μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει τα σχολεία τα παν/μια και τα δικαστήρια του, να εγκαταλείψει τις δημόσιες υπηρεσίες επιφέροντας το χάος και την αναρχία στην κοινωνία μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τα χρήματα για να πληρώσει τους δανειστές του». Τη αρχή αυτή αναγνώρισε το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας όταν κλήθηκε να αποφανθεί έναντι της άρνησης της Αργεντινής το 2003 να πληρώσει ορισμένους τους δανειστές της…(Απόφαση του 2007).
Επενδύσεις στην Αμυντική βιομηχανία: Εφόσον η Ελλάδα κάνει σημαντικές αγορές για αμυντικό εξοπλισμό να γίνουν διεθνείς συμφωνίες με άλλους παραγωγούς για τη μεταφορά του know how…να συνεργαστούμε…και να μας δίνεται ένα ποσοστό συμπαραγωγής. Έτσι θα έχουμε αύξηση των θέσεων εργασίας, η παραγωγή θα γίνεται σε ανώτερα τεχνολογικά επίπεδα…θα οδηγούμαστε και στην παραγωγή ανταλλακτικών…
Χατζητσιράκογλου Δημήτριος (59)
«Η διαφθορά είναι τόσο γενική και έχει τόσο βαθιές ρίζες που σε κάνει να σαστίζεις…Μόνο όταν οι αφορμές της διαφθοράς εξολοθρευτούν πέρα ως πέρα θα μπορέσουμε να έχουμε  ηθική αναγέννηση…Τότε το μέλλον μας θα είναι μεγάλο…όταν θριαμβεύσει η δικαιοσύνη» (Σολωμός, επιστολή στον Τερτσέτη)
Οι οριζόντιες περικοπές των μισθών (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη  η παραγωγικότητα κ.λπ) δεν αποτελούν βιώσιμη λύση καθώς η ισοπέδωση των αμοιβών μειώνει τα κίνητρα για παραγωγική εργασία.
Όταν η κομμουνιστική Κούβα απολύει υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους εμείς μιλάμε για μετατάξεις. Όταν ο δήμαρχος των Τιράννων  κατεδάφιζε 2000 αυθαίρετα εμείς προτείνουμε «τακτοποίηση της πολεοδομικής παρανομίας»…Υγιής ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει…αν δεν εκλείψουν τα κάθε είδους τέτοιας μορφής  παρανόμως αποκτημένα προνόμια και κεκτημένα που εμποδίζουν…την πρόοδο.
Ταμαμίδης Σάββας (25)
Το μέτρο που προτείνω είναι η έκδοση ενός κρατικού ομολόγου το οποίο και θα αναφέρεται καθαρά και μόνο στην ελληνική αγορά με σκοπό να ‘ξυπνήσει’ τις καταθέσεις των ελλήνων φορολογουμένων οι οποίες ανέρχονται στο 18,5% του ΑΕΠ του  2009. Πιο αναλυτικά το ομόλογο αυτό δεν θα είναι της κλασσικής μορφής και λειτουργίας, ιδιαίτερα στην αποπληρωμή του. Θα είναι ένα ομόλογο το οποίο θα ‘κτίζει’ το αφορολόγητο κάθε αγοραστή και η αποπληρωμή του θα γίνεται στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Π.χ. αν το ποσό αφορολογήτου είναι οι 12000€ και κάποιος έχει αγοράσει ομόλογα συνολικής αξίας 1000€, θα αυξήσει το αφορολόγητο του στα 13000€ συν ένα μικρό επιτόκιο. Τέλος όμως για την σωστή του λειτουργία πρέπει να υπάρξουν και κάποια κριτήρια για αυτούς στους οποίους και θα απευθύνεται το ομόλογο αυτό.
Τζιμπιτζίδης Ηλίας (33)
Να βάλουμε ένα stop στις άκρατες ιδιωτικοποιήσεις γιατί με αυτόν τον τρόπο δε μειώνουμε το δημόσιο χρέος αλλά ουσιαστικά ρευστοποιούμε τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου τομέα με εντελώς βραχυπρόθεσμο όφελος…με συνέπεια την αρνητική επίδραση στη μακροχρόνια διαχείριση του χρέους.
Ξένες επενδύσεις: Στην Ρουμανία θέσπισαν νόμο που έδινε τη δυνατότητα σε ξένες επενδύσεις…το πλεονέκτημα της μη φορολόγησης για 10 χρόνια, με τη δέσμευση ότι θα απασχολούν ντόπιους εργαζόμενους.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε 2-3 νησιά της Ελλάδας φορολογικούς παραδείσους…να προσελκύσουμε έτσι πολυεθνικές και offshore εταιρίες…και να πετύχουμε την εισροή ξένων κεφαλαίων.
Σωτηριάδου Άννα (60)
Οι Νότιες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες της ΕΕ προβάλλουν περισσότερα εμπόδια στις ξένες επενδύσεις (εμπορεύσιμων-εξαγώγιμων αγαθών). Δυστυχώς οι επενδύσεις που γίνονται στις νότιες χώρες αφορούν μη εμπορεύσιμα αγαθά (βίλες, οικοδομές, διασκέδαση). Αυτό πρέπει να αλλάξει άρδην για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της διαχείρισης των περιορισμένων πόρων μας, μια διαδικασία με ημερομηνία λήξης.
Ζουράβλιωβα Όλγα (98)
Να γίνει στο πλαίσιο της καταγραφής των επιπτώσεων της κρίσης…η σύνταξη ενός βιβλίου συγκέντρωσης εμπειρίας, ανάλογο του Project Management Book of Knowledge της Αμερικής. Σε αυτό θα συγκεντρωθεί σημαντική εμπειρία από την τρέχουσα κρίση…για να χρησιμοποιηθεί…στη χάραξη κοινών πολιτικών.
Ένα μέτρο που προτείνω για την αντιμετώπιση του χρέους είναι : Ορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων…Στη λεγόμενη “λεκάνη του Ηροδότου” τα κοιτάσματα υπολογίζονται στα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα…Αρκεί να δώσει η Ελλάδα της άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων για να εξοικονομήσει περί τα 279 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό θα συμβεί μόνο από την περιοχή της Κρήτης. Με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει το χρέος της σε 5-8 χρόνια.
Παπαγεωργίου Χριστίνα (81)
Κίνητρα για την επιβίωση μικρομεσαίων οικογενειακών  επιχειρήσεων (π.χ. βιοτεχνία υποδημάτων): Κατάργηση φορολογικών επιβαρύνσεων και φορολογικές απαλλαγές για τη πώληση της επιχείρησης προς τους υπαλλήλους της, καθώς η επαγγελματική τους γνώση πάνω στα θέματα της επιχείρησης αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την εξασφάλισης επιβίωσης της και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Κίνητρα για εξαγώγιμες επενδύσεις με σκοπό την τόνωση πολιτιστικών 
δραστηριοτήτων: Το 1% της φορολογίας που βαρύνει το κόστος κατασκευής δημοσίων έργων να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της συντήρησης και ενίσχυσης  των ιστορικών μνημείων της χώρας.
Νikolaeva Kristina (00)
Όλες οι επενδύσεις πρέπει να εγκρίνονται σε διάστημα 15 ημερών...Ο στόχος της χώρας πρέπει να είναι «Go export or die».(Εξαγωγές ή Θάνατος)…
Κάθε 2 χρόνια όλη η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να κάνουν εξέταση στο ανιχνευτή ψέματος (lie detector). Το ποσοστό ακριβείας του ανιχνευτή κυμαίνονται από 76% - 90% για αυτό οι πληροφορίες  που θα λαμβάνονται δεν θα αντιμετωπίζονται σαν απόλυτη απόδειξη όμως θα είναι ευκαιρία για την περαιτέρω επαλήθευση των υπουργών…..
Πρόγραμμα «Δρόμος στη δουλειά» (Pathways to work), οι ιδιωτικές εταιρίες πληρώνονται ανάλογα για πόσους ανέργους έχουν βρει δουλειά όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δαϊλιάνη Περιστέρα (35)
Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ρυθμιστικού πλαισίου με ορθολογικά κριτήρια και αξιόπιστες αποτιμήσεις των μελλοντικών αναγκών. Η προσφορά επιτέλους να προσαρμοστεί στη διεθνή ζήτηση. Ο μετασχηματισμός της υπάρχουσας νομοθεσίας χρειάζεται, για να υπάρξει υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα και βέλτιστη κατανομή των παραγωγικών πόρων…Αυτό μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις προς τον πρωτογενή τομέα. (ιχθυοκαλλιέργειες, ελαιόλαδο). Κάνοντας έρευνα πρώτα σε χώρες που ασχολούνται με τέτοιου είδους επενδύσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικότερες προδιαγραφές…
Σταμλακού Ασπασία (67)   
Η προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας μας ενός «κανόνα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού»...ικανού να αποτρέψει την αλόγιστη δημοσιονομική επέκταση και παράλληλα να πραγματοποιείται…αυστηρός έλεγχος των δημοσίων δαπανών. Το παράδειγμα της Ελβετίας είναι χαρακτηριστικό. Τη δεκαετία του 1990 η κυβέρνηση τόλμησε να εισαγάγει έναν υποχρεωτικό κανόνα ισοσκελισμού εσόδων και δαπανών..
Μladen Gutović (01)
Επιλεκτική καλλιέργεια  προϊόντων «σύγχρονων τάσεων» που ταιριάζουν στο κλίμα, στο ελληνικό έδαφος  και τη διεθνή ζήτηση πχ. κυδώνια, μύρτιλα, φραγκόσυκα.
Δημιουργία στο εξωτερικό καταστημάτων με ελληνικά μόνο τρόφιμα, γλυκά κτλ. (Greek delikatessen corners) κάτι το οποίο θα ήταν ένα καλό μάρκετινγκ όσο για τις ελληνικές εξαγωγές τόσο και για τον τουρισμό.
Lep Thomas (24)
Να εφαρμοστούν μέτρα υπέρ της τόνωσης της κατανάλωσης, καθώς αυτή θα φέρει έσοδα στο κράτος…π.χ. αλλαγή στη νομοθεσία με σκοπό την αλλαγή του λογιστικού συστήματος προσδιορισμού του ελάχιστου επιπέδου πώλησης των προϊόντων…επιβράβευση των αλυσίδων που συμμετέχουν πραγματικά στην καταπολέμηση της ακρίβειας…ενίσχυση των οργανώσεων των καταναλωτών ώστε να έχουν τα μέσα να προσφέρουν στους καταναλωτές πλήρη πληροφόρηση για τις τιμές. Παρόμοια μέτρα εφαρμόστηκαν στη Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία και Λουξεμβούργο.
Τεμεκενίδου Ευτυχία (41)
Καταπολέμηση παραοικονομίας με όλα τα δυνατά μέσα χωρίς να ‘χαϊδεύουμε’ τα αυτιά κανενός. Βέβαια όταν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι οι ίδιοι μπλεγμένοι σε αυτά τα κυκλώματα πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση; Αλλά αν δεν αλλάξουμε και σε αυτό τότε η πτώχευση είναι μονόδρομος.
Σαχπασίδου Χαρίκλεια (16)
Δημιουργία ενός νέου τμήματος στο Υπουργείο Ανάπτυξης που θα βοηθά τις επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση, αναζητώντας τα αίτια και παράλληλα βοηθώντας με την κατάλληλη πληροφόρηση. Επιπλέον μπορεί να ελέγχει την ποιότητα των αγαθών που εξάγονται…κατά τα πρότυπα του Ισραήλ.
Πουλής Θεόδουλος (06)  
Να επιβληθούν τέλη κυκλοφορίας όχι ανάλογα με τον κυβισμό, αλλά ανάλογα με το βάρος κάθε οχήματος, διότι αυτό είναι που αυξάνει την κατανάλωση των καυσίμων.
Να υπάρχει υψηλός φόρος (π.χ. 80% της τιμής) στα ανθυγιεινά προϊόντα και σε όλα τα προϊόντα του βοείου κρέατος. Η Ελλάδα ξοδεύει γι’ αυτά τα δηλητήρια όσο και για τα καύσιμα. Τα εντός της χώρας παραγόμενα βόεια κρέατα, αντί να καταναλώνονται να εξάγονται…Αυτός ο φόρος να αφορά αναψυκτικά και σνακς. Όλα τους ανήκουν σε πολυεθνικές και επομένως τα κέρδη τους φεύγουν έκτός της χώρας…Να πάψει η νοοτροπία μας για κατανάλωση άχρηστων στην ουσία εισαγόμενων αντικειμένων…
Πανταζή Ελένη (80)
Εσωτερική υποτίμηση, όχι με μείωση των μισθών, αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας, χωρίς να συνοδεύεται όμως από αυξήσεις στους μισθούς. Αυτό μπορεί νε γίνει με καλύτερα μηχανήματα, εκπαίδευση ανθρώπινου κεφαλαίου, αύξηση ωρών εργασίας. Έτσι η χώρα θα γίνει πιο ανταγωνιστική.
Σπανός Γεώργιος  (74)        
Αξίζει να σημειωθεί σχετικά με την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος  ότι οι οργανισμοί αξιολόγησης χρηματοοικονομικών προϊόντων, εφόσον προσφέρουν πληροφόρηση στο κοινό, η πληροφόρηση αυτή είναι δημόσιο αγαθό  και γι’ αυτό το λόγο  θα πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα και να εποπτεύονται από τις εποπτικές αρχές….
Ο υπουργός οικονομικών τις Ιρλανδίας είπε χαρακτηριστικά  «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας τιμωρώντας όσους εργάζονται και όσους επενδύουν»… ας μην το ξεχνούν οι δικοί μας κυβερνόντες.
Ο αναλυτής Ρίτσαρντ Κον αναφέρει το πάθημα της Ιαπωνίας που ενώ έχει μια οικονομία που παράγει, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών με στόχο την μείωση του ελλείμματος κατά 15 τρις γιεν. Αποτέλεσμα; Τα φορολογικά έσοδα έπεσαν κατακόρυφα  και το δημοσιονομικό χρέος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Είναι προφανές ότι δημοσιονομική προσαρμογή μόνο με μέτρα λιτότητας  είναι επικίνδυνοι για την Ελλάδα σε περίοδο ύφεσης .Αξίζει να σημειωθεί ότι νέοι φόροι δεν σημαίνει κατά  ανάγκη  μεγαλύτερα έσοδα .
Θεοδωρίδης Αναστάσιος (20)
Δημιουργία φορολογικού μέτρου για προπληρωμή του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 3 χρόνια, με έκπτωση 20-30% και παράλληλη αύξηση ΦΠΑ για τα επόμενα 4 χρόνια. Σε αυτό το μέτρο μπορεί το κράτος να συμφωνήσει με τις τράπεζες ευνοϊκή δανειοδότηση για όσους θέλουν α προπληρώσουν το φόρο του εισοδήματος.
Κάιντα Ιουλία (79)
Οι προμήθειες του δημοσίου μπορούν να δώσουν λύση στην εξοικονόμηση των πόρων, την μείωση των δαπανών και των εισαγωγών καθώς και από την άλλη στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Το τελευταίο για να γίνει…πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις εγχώριες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν. Γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται  ο αποκλεισμός των ξένων επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς λόγω ΕΕ μπορεί όμως να υπάρξει μια ευνοϊκότερη μεταχείριση  υπέρ της εγχώριας αγοράς, με τους κατάλληλους χειρισμούς, όπως κάνει η Ιταλία.
Καλαντζής Αθανάσιος (126)
Προτείνω δήμευση ενός ποσοστού της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας ως αντάλλαγμα στην παροχή υπηρεσιών του κράτους προς αυτήν. Παρ' όλο που η Ορθοδοξία είναι το εθνικό δόγμα δεν πρέπει να υπάρχει οικονομική ενίσχυση εφ' όσον η εκκλησία δεν είναι ελλειμματική .
Λαχανάς Βασίλειος  (125)
Με τη βοήθεια του μοντέλου Balanced Scorecard πρέπει να επιχειρήσουμε να υλοποιήσουμε στις δημόσιες επιχειρήσεις το συλλογισμό: «Αν δεν μπορείς να μετρήσεις κάτι, δεν μπορείς και να το διαχειριστείς»….
Βαγγελάτος Κωνσταντίνος (15)
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της τεχνολογίας. Όλες οι αγορές, παντού, θα γίνονται με ηλεκτρονική κάρτα, συνδεδεμένη με τον τραπεζικό λογαριασμό του  αγοραστή. Θα υπάρχει μόνο ηλεκτρονικό χρήμα, όχι χαρτονομίσματα.
Θα συμφωνήσω με μια άποψη η οποία  έχει ήδη ακουστεί και αφορά την πώληση της Ακρόπολης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα μεταφέρουν την Ακρόπολη στη Γερμανία  (αν θυμάμαι καλά οι Γερμανοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον). Απλά το αντίτιμο του εισιτηρίου θα το εισπράττουν εκείνοι. Και δε νομίζω να διαφωνεί κανείς στο ότι εκείνοι θα συντηρήσουν καλύτερα το μνημείο χωρίς να χάνονται από δω κι από κει χρήματα.
Επίσης θα συμφωνήσω με προτάσεις όπως αυτή που είχε απορρίψει ο δήμος Θεσσαλονίκης όταν Ιαπωνική εταιρεία είχε προτείνει την αναμόρφωση όλης της παραλίας, σε επίπεδα σαν του Μαϊάμι, με αντάλλαγμα την είσπραξη εσόδων μέχρι και για 50 χρόνια. Αν είχαμε δεχθεί την πρόταση πιστεύω ότι θα μιλούσαμε για ένα τεράστιο άλμα ανάπτυξης.
Μανταρτζίδου Σπυριδούλα (82)
Το κράτος προσφέρει τον δημόσιο χώρο της επένδυσης στον επιχειρηματία 
χωρίς ενοίκιο για Χ χρόνια (π.χ. 20 χρόνια ) με αντάλλαγμα να 
προσλάβει εγχώριο εργατικό δυναμικό ή περισσότερους υπαλλήλους από 
όσους προέβλεπε.  Μία εφαρμογή του θα ήταν η παραχώρηση της θαλάσσιας 
γης που θα χρησιμοποιούνταν για ιχθυοκαλλιέργειες. Για παράδειγμα η 
Τουρκία προσφέρει θαλάσσιο χώρο για ιχθυοκαλλιέργειες για 49 χρόνια 
χωρίς ενοίκιο.
Μουτζούρη Μιρσίνη (51)
Δημιουργία των λεγόμενων «χωριών των συνταξιούχων» περιοχές της επαρχίας  απαράμιλλου αισθητικού κάλους  θα προσελκύσουν εύπορους συνταξιούχους κυρίως του εξωτερικού αφού πρώτα δημιουργηθούν από το κράτος οι ανάλογες υποδομές σε γυμναστήρια ΕΣΥ κ.τ.λ. Κάτι τέτοιο έχει υπολογιστεί ότι θα αποφέρει μερικά εκατομμύρια μόνο από πλευρά συναλλάγματος ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την τοπική οικονομία…  
Παροχή μπόνους σε ιατρούς του δημόσιου  που περικόπτουν τον αριθμό των φαρμάκων που χορηγούν κατά 30%...
Καθιέρωση δεικτών αποδοτικότητας σε εργαζομένους των ΔΕΚΟ και μείωση των αποδοχών σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται χαμηλή παραγωγικότητα…
Βασίλης Κουτές (42)
Η Κίνα αποτελεί αυτή τη στιγμή ‘‘σωτήρια’’ λύση εξαιτίας της τεράστιας ανάπτυξης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι άλλες υπερδυνάμεις όπως η Αμερική και η Ρωσία έχουν δείξει περισσότερο ‘‘φιλοτουρκικά’’ αισθήματα ( ιδίως η Ρωσία, βλ. συμφωνία με την Τουρκία για αγωγό φυσικό αερίου που θα περνά από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα). Πώς μπορούμε να πείσουμε όμως μια χώρα σαν την Κίνα να επενδύσει στη χώρα μας; Μα φυσικά με κίνητρα που μπορούμε να προσφέρουμε σε κινέζικες επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα χαμηλή φορολογία. Επιπλέον από τη στιγμή που στην Κίνα υπάρχουν 100 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι , αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε το 0,1% αυτών , θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα.
Βοργιανίτη Κρυσταλλία (86)
Βαρύτητα και επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Ας παραδειγματιστούμε από χώρες όπως η Αγγλία, θα δούμε ότι μεγάλο ρόλο στην ευημερία της ασκεί η έλξη  πολλών φοιτητών από άλλα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι εκεί καταναλώνουν, στηρίζουν τις αγορές ενώ επιπλέον προσφέρουν τις ιδέες τους ελεύθερα…Μια τέτοιας επένδυση και στην Ελλάδα, η οποία φημίζεται για τον πολισμό της, θα απέδιδε αρκετά.
Τα εισπρακτικά μέτρα να αφορούν κυρίως εκείνους που έχουν να δώσουν και όχι τους μισθωτούς. Ας παραδειγματιστούμε από την ιστορία: Στην αρχαία Αθήνα αυτοί που έδιναν βαρύτερη φορολογία ήταν οι ευκατάστατοι οικονομικά και μάλιστα όσοι πραγματοποιούσαν αδικήματα ως προς τη φορολογία πλήρωναν βαρύτατα πρόστιμα.
Πιπεροπούλου Ελένη (88)
Λειτουργία ΕΕ: Πρέπει να συγκληθεί μια τριμερής σύνοδος, όπου θα είναι παρόντες όλοι όσοι εμπλέκονται και όχι μόνο η κυβέρνηση μιας χρεωμένης χώρας και η τρόικα. Αυτή η σύνοδος θα αποτελείται από τους αρχηγούς των υπερχρεωμένων κρατών, από εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που έχουν ομόλογα  υπερχρεωμένων κρατών και από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της ΕΕ…
Τσελεγκαρίδου Ειρήνη (21)
Ένα άλλο μέτρο διαφυγής μας από την κρίση θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων που θα ήταν ικανά να υποδέχονται δύτες απ’ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να βελτιώσουν τον τουρισμό της Ελλάδας.
Ανδρεάδου Ειρήνη-Ευτυχία (100)
Στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες αναπτύχθηκε ο ιαματικός τουρισμός (χρήση της γεωθερμικής ενέργειας και των μεταλλικών νερών). Αντίθετα στην χώρα μας οι τόποι αυτοί εγκαταλείπονται για παράδειγμα στην Μυτιλήνη μεγάλες εγκαταστάσεις ιαματικών νερών  αποτελούν σήμερα τα “κουφάρια” του ελληνικού πολιτισμού.
Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι η προσέλκυση στελεχών από την ιδιωτική αγορά, με πενταετές κλειστές  συμβάσεις, για την πλήρωση ορισμένων θέσεων γενικών διευθυντών όταν κρίνεται ότι απαιτείται τεχνογνωσία κι εμπειρία που ο υπηρεσιακώς μηχανισμός δεν διαθέτει.
Επιπρόσθετα, ένα ακόμη μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Σουηδία είναι το ότι ο κάθε εργαζόμενος αποταμιεύει υποχρεωτικά ένα ποσοστό του μισθού του.
…οι δημόσιοι υπάλληλοι που πλεονάζουν να παίρνουν αναγκαστική άδεια με 80% των αποδοχών τους για 3 χρόνια, 60% για τα επόμενα 2 χρόνια καθώς και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, άτομα άνω των 55 ετών θα υπόκεινται σε ειδική μεταχείριση.
Ζήση Δήμητρα (78)
Πλήρως ηλεκτρονική σύνδεση των υπηρεσιών των Υπουργείων και ιδιαίτερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τις οικονομικές υπηρεσίες της Τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε το πάρτυ της σπατάλης σε Δήμους και Περιφέρειες να σταματήσει, μέσω της άμεσης εποπτείας του Υπ. Οικονομικών.
Σπατάλη στην υγεία: Κατάργηση των ιατρείων του ΙΚΑ , όπως δεν υφίσταται στο εξωτερικό. Πληρωμή εξετάσεων, εγχειρήσεων κλπ σε όλους τους ασφαλισμένους άμεσα…H μέση κατά κεφαλήν ετήσια ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας ανέρχεται στην ευρωζώνη σε 770 ευρώ και στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 1180 ευρω.
Παπαδόπουλος Σταύρος (61)
Όλη η δομή του Ελληνικού κράτους είναι χτισμένη επάνω σε πελατειακές σχέσεις ενώ κάθε κόμμα για ψηφοθηρικούς λόγους είτε ανέχεται είτε χρησιμοποιεί το μηχανισμό αυτό…Δε θα υπάρχει αλλαγή του  πολιτικού συστήματος παρά μόνο με την είσοδο άφθαρτων στην πολιτική νέων επιστημόνων…που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και την αξιοπιστία έναντι των δανειστών μας. Ειδάλλως θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα της χρεοκοπίας.  
Καρπουζά Μαριάννα (84)
Η χρεοκοπία μας οφείλεται σ’ ένα φαύλο κύκλο. Οι διαχειριστές της οικονομίας είναι αναξιόπιστοι. Πρέπει να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα γιατί δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που μας έφτασαν σ’ αυτό το σημείο να το παίζουν τώρα σωτήρες…Το ιδιωτικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο από το Δημόσιο. Πρόσφατα η ΔΕΗ χορήγησε μισό εκατομμύριο ευρώ δάνειο στο συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων της (θα το επιστρέψουν αυτοί ποτέ;) την ίδια στιγμή που κόβει το ρεύμα στις φτωχές οικογένειες.
Βιτανοπούλου Πουλχερία (89)
Ανεργία: τα Σκανδιναβικά μοντέλα προτείνουν ευελιξία αλλά με ασφάλεια σε αυτούς που είναι εκτός της αγοράς εργασίας. Αυτό σίγουρα φαντάζει μια μέθοδος πιο δύσκολη από την εύκολη παροχή επιδομάτων ανεργίας ή πρόωρων συντάξεων...Έτσι ο άνεργος γίνεται ενεργός πολίτης…Παίρνει ένα μεγάλο μέρος του μισθού που είχε πριν χάσει τη δουλειά του (γύρω στο 80%) προσφέροντας παράλληλα σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της τρίτης ηλικίας, υγείας, οικογενειακής μέριμνας, οικολογίας κλπ.

2) Φοιτητές που ζήτησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους

Απαντήσεις:
Γραπτό με αριθμό 04: H προσπάθεια για μείωση της ανεργίας μπορεί να οδηγηθεί σε επιτυχία είτε με την αύξηση των δημοσίων δαπανών, που οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης είτε με μείωση των φόρων που οδηγούν στην αύξηση των κερδών. Ερμαφρόδιτες όμως καταστάσεις (μάζεμα της ζήτησης και αύξηση των φόρων) δεν οδηγούν πουθενά.
Γραπτό με αριθμό 81: Ίδρυση κρατικής τράπεζας επενδύσεων η οποία θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια… ή άτοκα δάνεια σε δημόσιους υπαλλήλους που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το Δημόσιο για να αρχίσουν μια δική τους δουλειά.  
Γραπτό με αριθμό 47: Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 50000 ευρώ να πληρώνουν δίδακτρα στη (δημόσια) παιδεία και (δημόσια) υγεία.
Γραπτό με αριθμό 113: Η δέσμευση του κράτους για την μακροπρόθεσμη επιδότηση σε μικρές περιοδικές δόσεις της ζημίας που επωμίζονται οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή (κυρίως σ’ ό,τι αφορά τη μη δυνατότητα κάλυψης των παγίων εξόδων τους) ώστε να έχουν κίνητρο για συντήρηση στα όρια του νεκρού σημείου. Αυτό ισχύει για ένα διάστημα ορισμένο από το ίδιο το κράτος, κατόπιν αντικειμενικής εκτίμησης του χρόνου που θα χρειαστεί ώστε να ξαναμπεί σε κάποιους ελάχιστους ρυθμούς ανάπτυξης.
Γραπτό με αριθμό 69: Η ‘εκμετάλλευση’ της θρησκείας μπορεί να προσδώσει έσοδα στη χώρα, είτε μέσω των χριστιανών πιστών  είτε πιστών άλλων θρησκειών (Μουσουλμάνων) που θα επισκεφθούν τη χώρα για να θαυμάσουν παλαιά μνημεία που αφορούν τη δική τους θρησκεία….
Γραπτό με αριθμό 62: Δημιουργία φορολογικών κινήτρων και ειδικών προγραμμάτων για τη συνέχιση της οικογενειακής επιχείρησης. Επαναλειτουργία εγκαταλελειμμένων  εγκαταστάσεων  όπως συμβαίνει στη Μ. Βρετανία. Δηλαδή το κράτος να προσφέρει στον ξένο επενδυτή αυτές τις εγκαταστάσεις, απαλλάσσοντας τον ίδιο από κόστη που θα έπρεπε να υποστεί στο θέμα της δημιουργίας νέας εγκατάστασης. Από την άλλη με τον τρόπο αυτό, θα ανοίγει την επιχείρηση του ο ξένος επενδυτής αμέσως κάνοντας έναρξη με τα βιβλία της προηγούμενης επιχείρησης που έκλεισε και που εγκατάλειψε το εργοστάσιο.
Γραπτό με αριθμό 128: Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ανεκμετάλλευτη ενέργεια, όπως πετρέλαιο, ουράνιο, χρυσό. Να δημιουργηθούν λοιπόν ενεργειακά ομόλογα που θα υπόσχονται κέρδος από την μελλοντική εκμετάλλευση…
Γραπτό με αριθμό 101: Τόνωση επιχειρηματικότητας: Ίδρυση γραφείων επενδύσεων τα οποία θα αποτελούνται από μικτά κλιμάκια πολεοδόμων, πυροσβεστών, αρχαιολόγων, δασονόμων κ.ά., τα οποία θα δίνουν άδειες ίδρυσης εταιρίας…χωρίς αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες…και σε 30 ημέρες από την αίτηση του υποψηφίου επενδυτή.
Γραπτό με αριθμό 93: Να μπουν εισαγγελείς, ορκωτοί λογιστές στη Βουλή, την ΕΡΤ, στους δήμους, τις ΔΕΚΟ, τις πολεοδομίες, τα Δασαρχεία γιατί είναι τόποι διαφθοράς…προσφέροντας πλασματικές υπερωρίες, αποζημιώσεις…
Γραπτό με αριθμό 55: Το Υπουργείο Οικονομικών μέσω κάποιων ανακοινώσεων, ομιλιών και έξυπνων γενικά δράσεων, που να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις μας στην ΕΕ, όπως και με επισκέψεις σε χώρους εργασίας να προτρέψει τους πολίτες να προσφύγουν στην αγορά προϊόντων ελληνικής προέλευσης και όχι μεγάλων πολυεθνικών...
Γραπτό με αριθμό 131: Επιδότηση, από μέρους του κράτους, των καταναλωτών με διάφορα κουπόνια ούτως ώστε να αγοράζουν εγχώρια προϊόντα. Εδώ όμως χρειάζεται ιδιαίτερη μαεστρία λόγω ΕΕ.
Γραπτό με αριθμό 12: Νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού τζόγου…Ωστόσο επειδή θα υπάρξουν κοινωνικά προβλήματα θα πρέπει κάθε παίχτης να βγάζει μια ‘έξυπνη’ κάρτα με τα στοιχεία του, όπου να φαίνεται το ύψος του εισοδήματός του...Από ένα εισόδημα και κάτω να υπάρχει ανώτατο όριο συμμετοχής σε παιγνίδια.
Γραπτό με αριθμό 09: Μείωση των μισθών των Υπουργών κατά 15% , όπως έγινε στην Ισπανία.
Γραπτό με αριθμό 96: Άρνηση να πληρωθεί οποιοδήποτε δημόσιο χρέος…Θα μπορούσαμε να βγούμε (λόγω των επιπλοκών που θα προκαλέσει η πράξη αυτή) από την ΕΕ με κύρια νέα επιδίωξη τη συμμαχία σε όλα τα επίπεδα με τη Ρωσία, την Κίνα…Ένα πρωτοποριακό μέτρο με την έξοδο από την ΕΕ αποτελεί ο δανεισμός μας από την Κίνα με χαμηλό επιτόκιο, όπως έγινε πρόσφατα με τη Σερβία που πήρε δάνειο από την Κίνα με επιτόκιο 3,5%.

3) Απαντήσεις με αλληγορικό περιεχόμενο

Τσιάτα Αθηνά (58)#
Συμφώνα με τον Αριστοτέλη, ο Θαλής ο Μιλήσιος  προέβλεψε ότι θα ακλουθούσε μια καλή χρόνια για την σοδιά λαδιού, έτσι  νοίκιασε όλα τα ελαιοτριβεία στη Μίλητο  και στην Χίο  με ελάχιστο ενοίκιο και τα υπενοικίασε στην εποχή της συγκομιδής με πολύ ψηλότερο καθώς δεν υπήρχαν ανταγωνιστές ,εφάρμοσε δηλαδή τακτικές μονοπωλίου. Σίγουρα το 2010 μια χώρα για να σωθεί δεν μπορεί να στηριχτεί σε μονοπωλιακές αγορές, μπορεί όμως να γίνει ανταγωνιστική μέσω καινοτομιών. Για παράδειγμα, το  Ισραήλ είχε 450% πληθωρισμό και σήμερα με την χρήση  καινοτομιών στην τεχνολογία έχει έλλειμμα 4 %, χρέος  77,8 % του ΑΕΠ και ανεργία 6,2%.Η καινοτομία αυξάνει το εμπορικό ισοζύγιο διότι γίνονται εξαγωγές και  μεγεθύνει  τα έσοδα του κράτους. Επίσης, εισέρχονται νέα κεφάλαια υπό την μορφή επενδύσεων. Τέλος, αρωγός για την ανακάλυψη  καινοτομιών είναι η δημιουργία επιστημονικών και βιομηχανικών πάρκων.
Καπασακαλίδου Νέλλη (124)          
Το παρακάτω μέτρο αποτελεί στοιχείο πολιτικής βαρβαρότητας αλλά ίσως άκρως συμβατό με τα δικά μας ήθη... θεωρητικά τουλάχιστον!!!. Η  «Βυζαντινή διαπόμπευση» για όσους μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση, θα αποτελούσε μια ακραία αλλά φαντάζομαι και αποτελεσματική λύση. Η διαπόμπευση εκτός από εξευτελιστική διαδικασία ήταν και ιδιαίτερα επίπονη γιατί τον τιμωρημένο (κλέφτης, προδότης και κάθε άλλος με παρόμοια «προσόντα») κατά την διάρκεια της τελετής τον χτυπούσαν και τον χλεύαζαν!!!
Αγγέλου Γιώργος (17)
Μια από αυτές τις λύσεις  που θα μπορούσε η χώρα ν’ ακολουθήσει είναι η περίπτωση του Μαλάουι. Η Αφρικανική χώρα πριν λίγα χρόνια βρισκόταν σε μια κατάσταση η οποία φαινόταν  χωρίς αύριο, πολύ χειρότερη από αυτή της Ελλάδας. Το επίπεδο θνησιμότητας του πληθυσμού της ήταν πολύ υψηλό, οι εξαγωγές της ανύπαρκτες και η εισαγωγές της με μεγάλο κόστος. Η νέα κυβέρνηση αρνούμενη να υπογράψει μνημόνιο με το Δ.N.T, αποφάσισε να ρίξει τις τιμές των σιτηρών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα προηγούμενα, να δώσει σε κάθε οικογένεια ένα κομμάτι γης για εκμετάλλευση και παράλληλα ενδυνάμωσε τις διεθνείς-διπλωματικές σχέσεις της όσο αυτό ήταν δυνατό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η εξάλειψη της θνησιμότητας και η εξαγωγή ικανοποιητικών ποσοτήτων σιτηρών ώστε η χώρα να ανακάμψει και να παρουσιάσει σημάδια ανάπτυξης.
Τριανταφυλλίδη Σοφία (102)
Ήταν κάπου ένα μοναστήρι όπου οι μοναχοί εκεί είχαν ένα πρόβλημα. Έβλεπαν πως οι ίδιοι μεγάλωναν σε ηλικία χωρίς να έρχονται καινούριοι, πιο νέοι σε ηλικία μοναχοί και άρχισαν να ανησυχούν πως κάποια μέρα το μοναστήρι θα έκλεινε όταν οι ίδιοι πέθαιναν. Κάλεσε λοιπών ο ηγούμενος της μόνης τον μητροπολίτη να τους βοηθήσει να λύσουν το πρόβλημα τους. Ήρθε λοιπόν ο μητροπολίτης και του εξήγησαν το πρόβλημα τους. Μετά από ώρα σκέψης ο μητροπολίτης τους είπε πως λυπόταν αλλά δεν είχε καμία λύση να τους προτείνει. Καθώς όμως έφευγε από τη μονή, στάθηκε στην πόρτα, γύρισε και τους λέει : Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να δώσω λύση στο πρόβλημα σας αλλά μπορώ όμως να σας πω πως ένας από εσάς είναι ο Χριστός που επέστρεψε στη Γη. Και γύρισε την πλάτη του και έφυγε. Οι μοναχοί κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με απορία. Άρχισαν λοιπόν να κάνουν εικασίες για το ποιος μπορεί να είναι ο νέος μεσσίας ανάμεσα τους. Άρχισαν λοιπόν να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο με σεβασμό και αγάπη. Το κλίμα μέσα στη μόνη άλλαξε, εκεί που ζούσαν μέσα στην ανησυχία και την ανασφάλεια άρχισαν να χαίρονται, να δημιουργούν και να γελούν. Αυτό μαθεύτηκε στη γύρω περιοχή και άρχισαν νέοι άνθρωποι να έρχονται στο μοναστήρι για να γίνουν μοναχοί. Και το πρόβλημα τους είχε λυθεί.
Πολλαπλά τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από αυτή την ιστορία για την επίλυση του προβλήματος μας ως χώρα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και οικονομία είναι κατά βάση ατομικό. Ξεκινάει από τον μέσο πολίτη που προσπαθεί με αθέμιτα μέσα να αυξήσει τον ατομικό του πλούτο εις βάρος του κοινωνικού καλού, που προάγει τη διαφθορά των πολιτικών και της ηγεσίας συνολικά. Και από αυτό το ατομικό επίπεδο πρέπει να ξεκινήσει και η επίλυση του προβλήματος της χώρας. Όχι με επιβολή αλλά με δυναμική εμπλοκή του πολίτη στα κοινά και στην λήψη αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: