Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στις ΜΜΕ ζητά το ΕΕΘ

ΤΟ 76% ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

ZORPIDISΤην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο επίσημο δείπνο του ΕΕΘ.

«Η ανάπτυξη απαιτεί πρώτα απ’ όλα αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά και τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλεια. Ζητούμε κάτι απλό, ζητούμε να μην στερηθούμε το δικαίωμα να αισιοδοξούμε. Να μην στερηθούμε  την απαραίτητη ψυχολογική διάθεση για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε» επισήμανε ο κ. Ζορπίδης και σημείωσε πως η αρνητική ψυχολογία «υπονομεύει την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο».
«Το 76% των ελληνικών νοικοκυριών προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το επόμενο δωδεκάμηνο και ένα συντριπτικό 83% προβλέπει επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Τί σημαίνουν όλα αυτά; Μείωση της κατανάλωσης, ακόμη χαμηλότεροι τζίροι, περισσότερα λουκέτα στην αγορά με περισσότερους ανέργους αλλά και λιγότερα έσοδα για το κράτος», υπογράμμισε ο κ. Ζορπίδης.
Αντίθετα, τα οφέλη που θα προκύψουν για την χώρα με την καλλιέργεια ενός κλίματος οικονομικής σταθερότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, «θα μας βγάλουν από το τέλμα». «Θα ωφεληθούν οι επαγγελματίες που θα έχουν κίνητρα για επενδύσεις, ξέροντας τι τους ξημερώνει αύριο. Θα βελτιωθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού και θα φύγουν από τη μέση όσοι ζουν παρασιτικά εις βάρος των νόμιμων επαγγελματιών», δήλωσε.
Όσον αφορά την σημερινή κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Ζορπίδης τόνισε πως απαιτείται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, πάταξη της γραφειοκρατίας και της σπατάλης καθώς και στήριξη της επιχειρηματικότητας. «Η ευθύνη για το σημερινό χάλι της οικονομίας που έχει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι είναι συλλογική. ‘Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί’», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.
Για τη Θεσσαλονίκη
Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζορπίδης τόνισε για άλλη μια φορά πως το παρεμπόριο προσδίδει στην πόλη «τριτοκοσμική εικόνα» ενώ επισήμανε πως οι ελλείψεις σε υποδομές και το κυκλοφοριακό δεν την έχουν καταστήσει «τουριστικό προορισμό πρώτης επιλογής». Όσον αφορά το λιμάνι, ο κ. Ζορπίδης τάχτηκε υπέρ της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, «ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος», της ανάπτυξης χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, της έλευσης κρουαζιερόπλοιων καθώς και της βελτίωσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΕΘ επανέλαβε για πολλοστή φορά την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών κατασκευής του μετρό καθώς και της λήψης μέτρων στήριξης όσων πλήττονται καθημερινά από το συγκεκριμένο έργο ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην μεταφορά της Διεθνούς Έκθεσης σε νέο χώρο. «Είμαστε ταγμένοι δίπλα στον επαγγελματία. Σε αυτή την κρίση δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Θα τον στηρίξουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.
«Η Ελλάδα είναι οικονομικά ισχυρή χώρα»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως τόσο ο ίδιος, όσο και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης γνωρίζουν τα προβλήματα της αγοράς. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά ο κάθε επαγγελματίας, εργαζόμενος, συνταξιούχος και άνεργος που αγωνίζεται να βρει μια θέση κάτω από τον ήλιο της πατρίδας του. Βλέπουμε καταστήματα που κλείνουν, παρατηρούμε πόσο αυξάνουν οι μισθώσεις των καταστημάτων», τόνισε ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα είναι μια χώρα οικονομικά ισχυρή με τεράστιες δυνατότητες που δεν πρέπει να τις αποσιωπούν γιατί πρέπει να τινάξουμε από πάνω μας τα δεσμά της απαισιοδοξίας και της ηττοπάθειας», υπογράμμισε.
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως η Ελλάδα του 2011 και της κρίσης εξακολουθεί να είναι μία από τις 30 καλύτερες οικονομίες, παγκοσμίως. «Τα τελευταία 35 χρόνια είναι τα καλύτερα χρόνια από την σύσταση του ελληνικού κράτους. Δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε 35 τόσο καλά χρόνια, όσο η περίοδος της μεταπολίτευσης από οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής πλευράς», δήλωσε χαρακτηριστικά αν και παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη επώδυνων οικονομικών μέτρων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε πως για το δημόσιο χρέος της χώρας δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός αλλά οι κακές οικονομικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων από το 1981 μέχρι σήμερα και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλίες υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. «Πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε φορέα προώθησης των τοπικών προϊόντων», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης  και επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης κλίματος συναίνεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: