Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Στροφή στις ΑΠΕ από τη ΔΕΗ


Της μόδας έχουν γίνει τα μνημόνια πλέον στην Ελλάδα! Τελευταίο χρονικά , αυτό που υπέγραψαν οι εταιρίες ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική της ΔΕΗ) και η ΕΛΙΚΑ ΑΕ (εταιρία των Ομίλων Κοπελούζου Σαμαρά) με σκοπό την, με αμοιβαίες προσπάθειες, ανάπτυξη έργων τους στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος του μνημονίου συνεργασίας είναι «η αξιοποίηση της σωρευμένης τεχνογνωσίας και πολυετούς εμπειρίας τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για την ανάπτυξη μεγάλων, πρωτοποριακών, πολυσύνθετων, και εθνικά σημαντικών ενεργειακών έργων στην Ελλάδα».
Ενδεικτικά αναφέρεται το μεγάλο αιολικό έργο της ΕΛΙΚΑ στην Κρήτη που συνδυάζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 850 MW τα οποία έχουν λάβει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, και των οποίων ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διασύνδεση με το ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας.

Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πτολεμαΐδα
Την ίδια ώρα, τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 200 μεγαβάτ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας φέρεται πως θα ανακοινώσει αύριο από την Κοζάνη ο Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, μιας επένδυσης που θα ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ και θα υποκαταστήσει πλήρως κάποιες από τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που βαίνουν προς απόσυρση. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως η συγκεκριμένη επένδυση θα υλοποιηθεί κατά 51% από την ΔΕΗ και κατά 49% από την αμερικανική ASM.
Η ανακοίνωση θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Δήμος Κοζάνης, με θέμα: «Η αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: