Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ψωμιάδης: Είμαι φτωχός, ξυπόλυτος στ’ αγκάθια…

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠ΄ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

psomiadis_ipopsifiotita_20100609_03«Νοιώθω ότι είμαι ακόμη Νομάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όχι Περιφερειάρχης, φτωχός και ξυπόλητος στ’ αγκάθια. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζεται ο αναπτυξιακός και επενδυτικός νόμος ερήμην της Περιφέρειας. Δυστυχώς, όλες οι κυβερνήσεις δεν συμπεριφέρθηκαν όπως έπρεπε στην ελληνική περιφέρεια. Όπως φαίνεται, από τα κυβερνητικά λόγια στην πράξη στην Ελλάδα μεσολαβούν αιώνες φωτός».

Αυτό υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας, με θέμα «Περιφερειακός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός και Υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 στις Περιφέρειες της χώρας το 2011» υπό τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Όσον αφορά στους αιρετούς περιφερειάρχες, ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι «είμαστε μαζί και αντιμετωπίζουμε από κοινού τα προβλήματα. Ζητήσαμε όλοι αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, διότι εμείς ήμασταν απόντες στον προγραμματισμό. Το ΠΕΠ και η διαχείριση των έργων πρέπει να γίνει σε συνεργασία των αιρετών με τους αποκεντρωμένους περιφερειάρχες».  

Ο κ. Ψωμιάδης κατέθεσε στον Υπουργό 16σέλιδο αναπτυξιακό πρόγραμμα για όλους τους τομείς δράσης. «Το τελικό πρόγραμμα», τόνισε, «όπως προβλέπεται στον Καλλικράτη θα είναι έτοιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό γιατί τότε θα έχουν μεταφερθεί όλες οι αρμοδιότητες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θα γνωρίζουμε τους πόρους και τις δυνατότητες που στην πραγματικότητα θα έχουμε» είπε.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Υπάρχουν βέβαια πολλά κενά και παραλείψεις. Δημιουργήθηκαν νέες διοικητικές δομές με νέες προοπτικές. Στήριξα εξαρχής την πρωτοβουλία αυτή. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις ειλικρινείς σχέσεις της Κυβέρνησης και των 13 περιφερειαρχών. Η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ μας είναι ο θεμέλιος λίθος για την θετική εξέλιξη των πραγμάτων στην ανάπτυξη των περιφερειών».

Σχετικά με τα οικονομικά, ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι «Πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους άλλους, για να μη χρεοκοπήσει αυτή η προσπάθεια πριν ακόμη αρχίσει. Πρέπει να ξεκαθαριστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις και να απαλλαχθούμε από βάρη που κληρονομήσαμε χωρίς να φταίμε, όπως η μεταφορά μαθητών, η Σχολική Στέγη, κλπ. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον Περιφερειακό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό στις Περιφέρειές μας».

Ο σχεδιασμός για την περιφερειακή αναπτυξιακή πολιτική της Κεντρικής Μακεδονίας αφορά τους τομείς της στέγασης των υπηρεσιών της Αιρετής Περιφέρειας και των περιφερειακών ενοτήτων της επιτάχυνσης των οδικών έργων που είναι σε εξέλιξη και την κατασκευή νέων, της αναβάθμισης της σχολικής στέγης, των  μεγάλων προβλημάτων και έργων της Κεντρικής Μακεδονίας που αφορούν την «άρση της απομόνωσης της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας» στις θαλάσσιες μεταφορές, στην αναπτυξιακή προοπτική και στο ρόλο της περιοχής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στη δραστική βελτίωση του κυκλοφοριακού και των συγκοινωνιών. Επίσης, αφορά στην Αγροτική Παραγωγή και των Εγγείων βελτιώσεων, στο περιβάλλον, στην Υγεία και την Πρόνοια, στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στην ανάπτυξη και την αγορά, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στη Νεολαία, καθώς και στον τουρισμό, καθώς, όπως είπε ο κ. Ψωμιάδης, «η Κεντρική Μακεδονία είναι ένας ενιαίος τουριστικός χώρος 12άμηνου τουριστικού προορισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: