Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Θα δημιουργήσουμε εθνικό brand

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ

sevve_lakasas_01
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία «οικοδόμησης» ενός Εθνικού Brand εκφράζει με επιστολή του στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς.

Ο κ. Λακασάς στην επιστολή του τονίζει ότι η στρατηγική «επανακατάκτησης» της εσωτερικής αγοράς από τις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί ουσιαστικά μια πτυχή της στρατηγικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, που, αφενός, αφορά την εγχώρια αγορά, αφετέρου, λειτουργεί συμπληρωματικά με την ήδη ανακοινωθείσα στρατηγική ενίσχυσης των εξαγωγών και γενικότερα της ελληνικής παραγωγής.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι με την πρωτοβουλία αυτή ικανοποιείται εν μέρει το αίτημα του ΣΕΒΕ για προστασία της ελληνικής παραγωγής, μέσα από τον έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς, την προβολή και την προώθηση ποιοτικών, πιστοποιημένων και ασφαλών για τον καταναλωτή προϊόντων, την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που τα προϊόντα αυτά δέχονται στο εσωτερικό της χώρας από εισαγόμενα προϊόντα και το rebranding της χώρας μας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν πάγιο αίτημα του ΣΕΒΕ για το οποίο έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις κατά περιόδους στις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων.
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για αλλαγή του μοντέλου και της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας- Ενημέρωσης  για τους επικεφαλής των γραφείων Τύπου Εξωτερικού και τους προϊσταμένους των Γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού. Ο ΣΕΒΕ χαιρετίζει τη δήλωση αυτή του Πρωθυπουργού καθώς εναρμονίζεται πλήρως με τη φιλοσοφία και τις προτάσεις του ΣΕΒΕ, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη για στρατηγικό country-rebranding της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Η χώρα μας διαθέτει πάρα πολλά αγαθά με συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα και υψηλή ποιότητα, όχι μόνο στον αγροτικό κλάδο αλλά και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η μη-προβολή τους ή ακόμα και η μη στοχευμένη και μη συντονισμένη προβολή τους, τα έχουν καταστήσει μη αποδεκτά και μη αναγνωρίσιμα στη συνείδηση των Ελλήνων και των ξένων καταναλωτών.
Μία τέτοια στρατηγική θα έχει πολλαπλές ευνοϊκές συνέπειες στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς δύναται να επιδράσει θετικά τόσο στον τομέα των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, όσο και στον τουρισμό και στην εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων από funds του εξωτερικού. Όλες οι παραπάνω συνισταμένες μπορούν να επιφέρουν θετικά δραστικά αποτελέσματα στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κατ’ επέκταση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο κ. Λακασάς χαιρετίζει επίσης στην επιστολή του την προώθηση σχεδίου νόμου για το Εθνικό brand, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και θα προβλέπει την κατοχύρωση του σήματος και τη διαφημιστική καμπάνια που θα ακολουθήσει με τη συνεργασία φορέων, συμπληρώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και ολοκληρωμένα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Κλείνοντας, ο κ. Λακασάς επεσήμανε ότι επιθυμία του ΣΕΒΕ είναι η συμβολή με τη γνώση και την εμπειρία του στη διαμόρφωση αυτής της πρωτοβουλίας, καταθέτοντας παράλληλα τη βούληση της Διοίκησης του Συνδέσμου για στενή συνεργασία με το Υπουργείο στο στάδιο προπαρασκευής της όποιας ρύθμισης, πριν τη διαμόρφωσή της σε νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: