Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΣΕΒΕ: Βλέπει αύξηση εξαγωγών κατά 7,2% στο 11μηνο του 2010

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

logisticsΑύξηση κατά 7,2% παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές στο ενδεκάμηνο, Ιανουάριος-Νοέμβριος 2010, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος). Την ίδια ώρα η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το Νοέμβριο 2010 ανέρχεται σε 39,8%.

Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου πάντως, σημειώνεται πως τα αποτελέσματα τόσο για το Νοέμβριο του 2010, όσο και αθροιστικά για το διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2010, βασίζονται σε εκτιμήσεις και όχι σε οριστικά αποτελέσματα καθώς τα επίσημα στοιχεία για το ενδεκάμηνο 2010 θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 25/01/11.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει πως οι εξαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα είναι οι μοναδικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας σε μακροοικονομικό επίπεδο, όπου καταγράφουν θετική πορεία και είναι πλέον προφανές ότι οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν την αιχμή και ίσως τη μοναδική συνισταμένη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Επισημαίνοντας πως το σύνολο των εξαγωγών προέρχεται αποκλειστικά από την προσπάθεια των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ο Σύνδεσμος ζητεί κίνητρα για την ενίσχυση της εξωστρεφούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, εξαγωγικών και μη.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι οι ελληνικές εισαγωγές στο ενδεκάμηνο 2010 καταγράφουν συνολικά μείωση κατά προσέγγιση 21,4%, η οποία μείωση επιδρά ιδιαίτερα θετικά στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, για το ενδεκάμηνο καταγράφεται συνολικά μείωση κατά 33,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: