Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Σε δημόσια έκταση η νέα ΔΕΘ

Αποκλειστικά σε δημόσια γη και όχι σε ιδιωτική έκταση θα «μετακομίσει» το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Φορέων για τη Μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. Στόχος της επιτροπής είναι να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής για τη Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Συμμετείχαν: ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, ο πρόεδρος της Helexpo ΑΕ κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, η πρόεδρος του ΟΡΣΘ κ. Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη, ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ κ. Χρήστος Βασιλάκος, ο Α’ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Α´ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Αναστάσιος Κονακλίδης. Από πλευράς ΥΜΑΘ παρέστη και ο γ.γ. του υπουργείου κ. Λουκάς Ανανίκας.
Η επιτροπή θα συγκληθεί εκ νέου την επομένη Τρίτη 23 Ιουνίου 2009 και μέχρι τότε θα γίνει συγκέντρωση προς επεξεργασία, του υπάρχοντος υλικού, από όποια πηγή και αν προέρχεται. Αποφασίστηκε το όργανο να συνέρχεται σε πολύ τακτά διαστήματα και όσες φορές απαιτηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων τοποθεσιών ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση από την κυβέρνηση. Αποφασίστηκε ακόμη, ότι την 31η Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία και το έργο της επιτροπής. Επίσης, θα κληθούν τα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα αυτό.
Τέλος αποφασίστηκε, ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε δημοσιά γη.
"Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα. Η επιτροπή είναι ένα όργανο, για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Αυτό δεν σημαίνει, ότι η δουλειά για αυτό το project ξεκινά τώρα. Είχε γίνει η προεργασία, πραγματοποιήθηκαν οι επαφές και τώρα υπάρχει μια θεσμική συγκρότηση, ένα συγκεκριμένο όργανο όπου θα επεξεργαστεί οτιδήποτε έχει παραχθεί μέχρι στιγμής. Η απόφαση για το που θα εγκατασταθεί το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, είναι αποκλειστική δικαιοδοσία της κυβέρνησης. Στην Επιτροπή αναλαμβάνουμε να διερευνήσουμε τις πιθανότητες και τις δυνατότητες και να καταλήξουμε σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, μία ή περισσότερες προτάσεις, ώστε στο τέλος αυτής της περιόδου, να έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση, να αποφασίσει για το που θα γίνει το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο", δήλωσε ο ΥΜΑΘ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής που συνεκλήθη σήμερα (Πέμπτη) στο ΥΜΑΘ, για την απομάκρυνση της ΔΕΘ, ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«1. Έχει τεράστια σημασία η υλοποίηση της Πρωθυπουργικής εξαγγελίας για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη μετακίνηση της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης μας σε χώρο που θα συμβάλλει ουσιαστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
2. Στην Επιτροπή που συνεκλήθη σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα δεσμευτήκαμε να καταλήξουμε στην τελική μας πρόταση μέχρι τέλους Ιουλίου 2009.
3. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοστάτησε για το ζωτικό αυτό θέμα θέτοντας σε ανοικτή διαβούλευση την αναγκαιότητα δημιουργίας Μητροπολιτικού πάρκου και την απομάκρυνση της ΔΕΘ. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου 2008, καθώς και σε ειδική σύσκεψη με τους Φορείς της πόλης μας που συγκάλεσε ο Δ.Θ. την 17η Οκτωβρίου 2008.
4. Είναι πλέον επιβεβλημένη η υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας, στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα».

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο
Τη χωροθέτηση του νέου διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης σε έκταση που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε φορέα του Δημοσίου, προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, ζήτησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στην πρώτη σύσκεψη της επιτροπής που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση του θέματος. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε και απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Στην κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών και της καλύτερης λειτουργίας του νέου εκθεσιακού κέντρου το ΕΕΘ πρότεινε και την ενοποίηση της ΔΕΘ με τη Helexpo.
Ειδικότερα, στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Χρήστος Βασιλάκος, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης προτείνεται η χωροθέτηση του νέου διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου να γίνει σε περιοχή που θα συνδυάζει τα εξής χαρακτηριστικά:
Να επιλεγεί χώρος που να ανήκει στο δημόσιο ή σε φορέα του δημοσίου για να αποφευχθούν διαδικασίες απαλλοτριώσεων, με όλες τις παρενέργειες που δυστυχώς έχουν εμφανιστεί σε άλλες περιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται το κόστος και δεν δημιουργούνται σχολιασμοί για την επιλογή.
Να μην προκαλεί όχληση στη λειτουργία του πολεοδομικού συγκροτήματος που είναι ήδη βεβαρημένο κυκλοφοριακά
Να είναι εύκολα προσβάσιμος με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα Αεροπορικά, Οδικά, Σιδηροδρομικά, Ακτοπλοϊκά.
Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση μ΄ όλα τα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος είτε με αστική συγκοινωνία είτε με τον προαστιακό σιδηρόδρομο είτε με το μετρό που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Νέος βηματισμός
Στο υπόμνημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο χαρακτήρα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
«Εκτός από τα παραπάνω και ίσως το σημαντικότερο, είναι να βρεθεί ο προσανατολισμός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και τι πρέπει να προσδοκούμε από αυτήν. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο διεθνής της χαρακτήρας έχει συρρικνωθεί για να μην πούμε ότι έχει χαθεί. Αντί να σφύζει από τις συμμετοχές ξένων οίκων, στην τελευταία διοργάνωση τα περίπτερα ήταν γεμάτα από Δημόσιες Υπηρεσίες, ενώ οι επισκέπτες έχουν μειωθεί δραματικά, παρά τα επίπλαστα στοιχεία των αρμοδίων. Αυτά είναι διογκωμένα και με αυτούς που συρρέουν για τις συναυλίες που πραγματοποιούνται παράλληλα. Εάν προσδοκούμε ένα τέτοιο εκθεσιακό κέντρο ίσως δεν αξίζει τον κόπο. Η Θεσσαλονίκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έκθεση της. Για τους Θεσσαλονικείς είναι κομμάτι της ζωής τους. Κάθε προσπάθεια υποβάθμισης θα μας βρει όλους απέναντι».
Το ΕΕΘ ζητά οι φορείς της πόλης να έχουν ουσιαστικό λόγο και δεν πρέπει να παραμείνουν απλοί παρατηρητές.
«Δεν πρέπει όμως να μείνουμε μόνο στην εξεύρεση του κατάλληλου χώρου. Πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που να διασφαλίζει την βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο έχουν οι πολίτες και οι θεσμικοί φορείς που τους εκφράζουν. Δεν μπορούν να διαχειριστούν την τύχη ενός τόσο μεγάλου και διαρκούς χρονικά εγχειρήματος, οι λίγοι που ορίζονται, χωρίς να έχουν την σχετική τεχνογνωσία για να λαμβάνουν τόσο κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικοί φορείς που να διαχειρίζονται τον πολύ σοβαρό για την πόλη μας θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Αν θέλουμε με σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, συντονισμό και συνέπεια να αντιμετωπισθεί το θέμα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος και ευέλικτος φορέας», τονίζεται μεταξύ των άλλων στο υπόμνημα του ΕΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: