Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΣΕΒΕ: Σκούρα τα πράγματα...

"Τα πράγματα είναι σκούρα", όσον αφορά τους εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασ. Θωμαΐδης. Γι αυτό και ο Σύνδεσμος σκοπεύει να ανοίξει διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, το πρώτο εξάμηνο του 2009 υπολογίζεται ότι θα κλείσει με "βαθιά πτώση, σε διψήφιο ποσοστό" για τις πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Τις δηλώσεις αυτές έκανε στο περιθώριο της 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του ΣΕΒΕ. Κατά τον πρόεδρο του Συνδέσμου, τα αρνητικά πρόσημα θα συνεχιστούν πιθανότατα καθόλη τη διάρκεια του 2009, αφού ο Απρίλιος και ο Μάιος εξελίχθηκαν σε "κακό" δίμηνο.
Στόχος του ΣΕΒΕ είναι ο διάλογος με τα κόμματα να αποφέρει ένα στοχευμένο και δεσμευτικό πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγών, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ταχεία υλοποίηση. Για αυτό άλλωστε, στη φετινή γενική συνέλευση προτιμήθηκε -για πρώτη φορά ουσιαστικά- η έμφαση να δοθεί στο κλειστό κομμάτι της συνεδρίασης, ώστε να καταγραφούν συγκεκριμένες προτάσεις προς τα κόμματα, αντί το κέντρο βάρους να τοποθετηθεί στις ομιλίες υπουργών ή πολιτικών αρχηγών, όπως άλλες χρονιές.
Μάλιστα, πρόσφατα, ο Σύνδεσμος παρήγγειλε έρευνα, μέσω ερωτηματολογίων, στην εταιρία "Deloitte & Touche". Όπως προέκυψε, στην πρώτη πεντάδα των απαιτήσεων, που έχουν οι εξαγωγείς από τον Σύνδεσμο, κυριαρχεί το θέμα της κλαδικής -και όχι γενικής και οριζόντιας- αντιμετώπισης των εξαγωγών. Άλλα αιτήματα στην κορυφή των απαιτήσεων των Εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας είναι η πιο ενεργή συνδικαλιστική εκπροσώπηση, η μεγαλύτερη δικτύωση, η εκτενέστερη ενημέρωση και να δοθεί περισσότερη έμφαση στην εκπαίδευση-κατάρτιση.
Παράλληλα, η διοίκηση του Συνδέσμου συνεχίζει τις επαφές με εμπορικές τράπεζες για τον εκ νέου σχεδιασμό ή τη βελτίωση της στρατηγικής τους, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
"Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με Eurobank και Πειραιώς, ενώ ανεπίσημα έχουμε και κάποιες διερευνητικές συνομιλίες με άλλες τράπεζες", ανακοίνωσε ο κ. Θωμαΐδης. Υπογράμμισε ότι, ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας του υψηλού βαθμού εξωστρέφειας των επιχειρήσεών της, επηρεάζεται εντονότερα από τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες εξαγωγείς χρήζουν άμεσης ενίσχυσης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υποστήριξε ακόμη ότι οι εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τους πρώτους μήνες του 2009 "εξέπληξαν ακόμα και τον πιο απαισιόδοξο".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, κεντρικός στόχος του Συνδέσμου είναι τώρα η παροχή νέων, καινοτόμων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τα μέλη του. Υπενθύμισε ότι από τέλους 2008, λειτουργεί και η νέα, λειτουργική Διαδικτυακή Πύλη του ΣΕΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: