Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ανοίγει η συζήτηση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Υπεγράφη από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά και τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη «Συγκρότηση Επιτροπής για τη Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ». Αύριο, Πέμπτη, η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, με απόφαση του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, που είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, ο Πρόεδρος της Helexpo ΑΕ κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, η Πρόεδρος του ΟΡΣΘ κ. Σταυρούλας Μπαϊρακτάρη, ο Πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχαήλ Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Σωτήρης Μαγόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Αναστάσιος Κονακλίδης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
Με αφορμή τη συγκρότηση της Επιτροπής και τη σύγκληση της πρώτης συνεδρίασης, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:
«Στόχος είναι η διερεύνηση όλων των προτάσεων και δυνατοτήτων για τη χωροθέτηση του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, που αποτελεί και την προϋπόθεση για ένα ακόμη σημαντικό έργο ποιότητας ζωής, τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή θα λειτουργήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει με σκοπό την ανάδειξη των βέλτιστων επιλογών, που θα συγκεντρώνουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε ότι, ως το τέλος του καλοκαιριού η επιτροπή που έχει εισηγητικό και όχι αποφασιστικό ρόλο, θα συνεδριάζει "με τη συχνότητα που απαιτείται, ώστε να αναδείξει τις καταλληλότερες λύσεις, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, για τη νέα χωροθέτηση. Η ευθύνη της τελικής απόφασης ανήκει στην Κυβέρνηση και σ` αυτό το επίπεδο θα ληφθεί, αμέσως μετά".
Όσο για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ο υπουργός είπε ότι "θα εκτιμηθούν και ως προς τις προδιαγραφές τους και ως προς την ωριμότητά τους. Παράλληλα όμως, θα δοθεί η ευκαιρία να κατατεθούν και νέες προτάσεις εφ` όσον υπάρχουν, πάντα όμως, με δεδομένη την απόφαση να καταλήξουμε σε αποτελέσματα ως το τέλος του καλοκαιριού. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, αναμένεται να συζητηθούν οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια -αν θέλετε- βάσει των οποίων μια πρόταση θα γίνεται αποδεκτή προς επεξεργασία".

O Γιάννης Μαγκριώτης
"Είναι αδιανόητο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από πέρυσι στα εγκαίνια της Έκθεσης, όπου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την πρόθεσή του για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ να αναλίσκονται σε επαναλαμβανόμενες ανούσιες ανακοινώσεις για την συγκρότηση και την λειτουργία κάποιας επιτροπής, η οποία ΘΑ εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό τις εναλλακτικές προτάσεις για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ", δηλώνει ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης. Και προσθέτει:
"Ξέραμε, ότι αυτή η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στα λόγια, στις διακηρύξεις και στις δημόσιες σχέσεις. Σε πολλές όμως περιπτώσεις ξεπερνούν και τα όρια. Πίσω από τις δημόσιες σχέσεις και τις ανακοινώσεις δεν υπάρχει καμία ουσία. Θυμίζω και πάλι, ότι από το 2002 υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, σε οικόπεδο του Δημοσίου 1000 στρεμμάτων. Αυτή η λύση επιλέχτηκε μεταξύ όλων των άλλων ως η καταλληλότερη. Αυτή η λύση επιλέχτηκε από όλα τα αρμόδια όργανα και τους φορείς με πρώτο τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και συμπεριελήφθη στον φάκελο διεκδίκησης της EXPO 2008, με τον οποίο οι εκπρόσωποι της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2004, διεκδίκησαν χωρίς επιτυχία στο Παρίσι την διοργάνωση της EXPO 2008.
Θυμίζω ότι ο κ. Καραμανλής στα εγκαίνια της Έκθεσης του 2004, δήλωνε πως: «και εάν δεν κερδίσουμε τον Δεκέμβρη την διοργάνωση της EXPO 2008, οι εγκαταστάσεις όπως προβλέπονται στον φάκελο θα ολοκληρωθούν». Σήμερα 5,5 χρόνια μετά και πάλι φτιάχνουν επιτροπές για να εισηγηθούν. Το ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι, ότι βασικό ρόλο στην νέα επιτροπή, που συγκρότησε η κυβέρνηση, έχουν όλοι αυτοί που δέκα χρόνια πολέμησαν την μετεγκατάσταση της Έκθεσης. Πώς είναι δυνατόν τώρα αυτοί να δώσουν και λύση;
Εάν άλλαξαν γνώμη θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγγνώμη για τα εμπόδια που έβαζαν τόσα χρόνια και τον ενταφιασμό της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Πέντε χαμένα χρόνια μιας σημαντικής αναπτυξιακής υποδομής για την πόλη είναι πολλά. Αν κοιτάξουν στην Αττική θα δουν, πως τα πέντε αυτά χρόνια κατασκευάστηκαν πέντε μεγάλα εκθεσιακά κέντρα. Πέντε χαμένα χρόνια για την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στις σημερινές εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. , είναι επίσης πολλά.
Είναι επίσης πολλά σε μια πόλη, όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση και λόγω της έλλειψης πρασίνου είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς τίποτα δεν κατάλαβαν, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από το μήνυμα των Ευρωεκλογών της 7ης Ιούνη 2009, ειδικά στη Θεσσαλονίκη", κατέληξε ο κ. Μαγκριώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: