Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Στη Βουλή τα προβλήματα του μεταποιητικού κλάδου

Ενίσχυση της μεταποίησης ζητούν, από την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα, προτείνουν «το σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων εφαρμογής και διαχείρισης προγραμμάτων από την κύρια αποστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης, την ενίσχυση των δυναμικών και ευπαθών κλάδων της μεταποίησης, η θεσμοθέτηση προγράμματος τύπου ΤΕΜΠΜΕ που θα ενισχύσει αποκλειστικά την μεταποίηση, την παροχή ενισχύσεων για την δημιουργία κλαδικών ινστιτούτων και η θεσμοθέτηση κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για την αγορά τεχνογνωσίας».
Σύμφωνα με τους βιομηχάνους της Βορείου Ελλάδος, η γραφειοκρατία, η έλλειψη διαπιστευμένων εργαστηρίων δοκιμών και φορέων πιστοποίησης, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, στους ελέγχους και στην πιστοποίηση δαπανών, όπως και το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο της αγοράς, αποτελούν παράγοντες που απαξιώνουν ακόμη περισσότερο, όχι μόνο τον μεταποιητικό κλάδο, αλλά και την γενικότερη αναπτυξιακή δραστηριότητα της χώρας.
Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζει, σε ερώτησή του, που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα δημοσίων έργων, Γιάννης Μαγκριώτης. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μαγκριώτης, "η δραστική μείωση του ΠΔΕ όπως και η έλλειψη στοχευμένων κινήτρων στον Αναπτυξιακό νόμο δεν επέτρεψαν επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης στις υπάρχουσες μεταποιητικές μονάδες, ούτε φυσικά έδωσαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ουσιαστικές νέες επενδύσεις στην περιφέρεια. Σημαντικοί κοινοτικοί πόροι των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ που προορίζονταν για την επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό και τους ανθρώπινους πόρους, μεταφέρθηκαν σε άλλα προγράμματα ή χάθηκαν οριστικά παρόλη την παράταση στην υλοποίηση του Γ΄’ ΚΠΣ κατά ένα χρόνο, που πήρε η χώρα μας, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο το 2007".
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πολιτικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι "2,5 χρόνια μετά τη σημαντική ημερομηνία έναρξης υλοποίησης του ΕΣΠΑ, δηλαδή από 01/01/2007, κανένα πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, που σημαίνει χάνεται ανάπτυξη, χάνονται εισοδήματα, χάνονται θέσεις απασχόλησης και φυσικά στο τέλος θα χαθούν και οι πόροι".
Ο κ. Μαγκριώτης, αφού υπογραμμίσει ότι "η μεταποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης", ρωτά τον υπουργό Ανάπτυξης, "τι μέτρα προτίθεται να πάρει και πότε, για την ενίσχυση του μεταποιητικού κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στη χώρα";

Δεν υπάρχουν σχόλια: