Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

Και... πλοίο θα σας πάρουμε

Μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα αποκτήσει το πλοίο με το οποίο σκοπεύει να εξοπλιστεί, για δρομολόγια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η ναυτιλιακή εταιρία λαϊκής βάσης, την οποία σκοπεύει να ιδρύσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι επαφές έγιναν και, όπως αποδείχτηκε, παρόμοια εγχειρήματα έχουν στηριχθεί από την ΕΤΕΠ. Επειδή, όμως, η Τράπεζα δίνει δάνεια μεγαλύτερα των 25 εκατομμυρίων -και το ποσό για την αγορά πλοίου είναι μικρότερο- η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω συνεργαζόμενων τραπεζών.
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕΠ) να βοηθήσει στη χρηματοδότηση αγοράς πλοίου από ναυτική εταιρία λαϊκής βάσης, στην οποία θα μετέχουν επιμελητήρια και τοπικοί φορείς, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕτΕΠ, Πλούταρχος Σακελλάρης.
Ο Ά Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βασιλάκος έθεσε το ζήτημα της δυνατότητας χρηματοδότησης της προσπάθειας για τη σύσταση ναυτικής εταιρίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΕΕΘ, κατά τη διάρκεια συνάντησης του αντιπροέδρου της ΕτΕΠ με επιχειρηματικούς φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης, το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2009. Η ανταπόκριση του κ. Σακελλάρη ήταν θετική, σημειώνοντας ότι η ΕτΕΠ έχει χρηματοδοτήσει ανάλογη προσπάθεια, σε άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Η ΕτΕΠ στηρίζει πρωτοβουλίες υπέρ της περιφερειακής ανάπτυξης, όπως η χρηματοδότηση της αγοράς πλοίου για την άρση της απομόνωσης της Θεσσαλονίκης με τη νησιωτική χώρα, γεγονός που μας χαροποιεί και δίνει ώθηση στην προσπάθεια μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.
Ο κ. Σακελλάρης διευκρίνισε ότι η ΕτΕΠ δίνει απευθείας δάνεια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων άνω των 25 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της αγοράς πλοίου το ποσό που θα απαιτηθεί είναι πολύ μικρότερο, ωστόσο μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση, με χαμηλότοκο δάνειο, μέσω κάποιας από τις εμπορικές τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται η ΕτΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: