Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Στενάζει η μεταποίηση

Πτώση της κερδοφορίας για το σύνολο των κλάδων της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα κατά το τελευταίο εξάμηνο καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ο ΣΒΒΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κλάδοι των δομικών υλικών και του ξύλου-επίπλου παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Σημαντική πτώση της κερδοφορίας για το σύνολο των κλάδων της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα κατά το τελευταίο εξάμηνο καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΒΒΕ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κλάδοι των δομικών υλικών και του ξύλου - επίπλου παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες, με κατακόρυφη πτώση καθαρών κερδών κατά 52% και 55% αντίστοιχα στο εξεταζόμενο διάστημα.
Στο 36% περίπου φθάνει η μείωση των καθαρών κερδών στους κλάδους των «τροφίμων και ποτών», των «μεταλλικών προϊόντων» και των «ηλεκτρικών μηχανών, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού», στο 23% στην «κλωστοϋφαντουργία - ένδυση», ενώ τις λιγότερες απώλειες κερδών παρουσιάζει ο κλάδος «χαρτιού, εκδόσεις, εκτυπώσεις» με 20%.
Οι δύο μεταποιητικοί κλάδοι της Βόρειας Ελλάδας με τη μεγαλύτερη πτώση σε επίπεδο κύκλου εργασιών το τελευταίο εξάμηνο είναι αυτοί που σχετίζονται με την πολύπαθη οικοδομή, και συγκεκριμένα, ο κλάδος των «μεταλλικών προϊόντων» και ο κλάδος των «δομικών υλικών», που εμφανίζονται να έχουν απολέσει περίπου το ένα τρίτο των τζίρων τους. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο κλάδος του «ξύλου - επίπλου» με μείωση της τάξης του 28%. Στις εξαγωγές, ανησυχητική κάμψη εμφανίζουν οι σημαντικοί κλάδοι των «τροφίμων και ποτών» (18,8%) και «κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης» (19%), με τη μεγαλύτερη ωστόσο να καταγράφεται στον τομέα «ηλεκτρικές μηχανές, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού»(62,5%). Επίσης, τα ευρήματα καταγράφουν σημαντική μείωση της ρευστότητας στο σύνολο των κλάδων, που κυμαίνεται από 15% («κλωστοϋφαντουργία - ένδυση») έως και 50,7% («ξύλο, προϊόντα από ξύλο και έπιπλα»).
Για να περιορίσουν τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης, οι περισσότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας δηλώνουν πως, μεταξύ άλλων, έχουν προχωρήσει σε «γενικότερες περικοπές για τη μείωση τους κόστους λειτουργίας», σε «μείωση περιθωρίων κέρδους», «σε περιορισμό των διαφημιστικών εξόδων», σε «μείωση της τιμής του προϊόντος» κ.ά. Επίσης, μία στις δύο βιομηχανίες έχει προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο, ενώ μία στις τέσσερις προβλέπει πως θα πράξει αναλόγως μέχρι το τέλος του έτους.
Υπό το πρίσμα της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, αχτίδα αισιοδοξίας αποτελεί πως μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις προέβη σε κατάργηση τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη διακοπή παραγωγής προϊόντων, ενώ σε ανάλογα ποσοστά κυμαίνονται οι σχετικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο.

Δέκα προβλήματα
Ιεραρχώντας τα 10 σημαντικότερα προβλήματα και αιτήματα του κλάδου της μεταποίησης που ζητούν λύση, τα μέλη του ΣΒΒΕ θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Εντύπωση προκαλεί η προτελευταία θέση που καταλαμβάνει στη σχετική λίστα η επιλογή για την ανάγκη άμεσης προκήρυξη προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, κάτι που, σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, καταδεικνύει πως παρότι πρόκειται για «εργαλεία» ενίσχυσης του επιχειρείν, τα εν λόγω προγράμματα δεν αποτελούν τη λύση στο έντονο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας ζητούν κατά σειρά προτεραιότητας: 1. Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά 2. Πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις 3. Παροχή ενισχύσεων και κινήτρων για διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας 4. Εκπόνηση προγράμματος εξόδου από την κρίση (τουλάχιστον πέντε ετών) με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων 5. Πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα 6. Λιγότερο αυστηρούς κανόνες δανειοδότησης επιχειρήσεων 7. Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων 8. Μείωση των συντελεστών φορολογίας 9. Άμεση προκήρυξη των προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 10. Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στην έρευνα, που διενεργήθηκε στο διάστημα 15 Μαΐου - 10 Ιουνίου, συμμετείχαν 197 εταιρείες - μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Στο ναδίρ πάντως βρίσκεται ο δείκτης αισιοδοξίας, καθώς περίπου επτά στις δέκα μεταποιητικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η κατάσταση στον κλάδο τους θα είναι χειρότερη ή πολύ χειρότερη στο επόμενο εξάμηνο. Μεγαλύτερη απαισιοδοξία προκύπτει για την πορεία της κερδοφορίας και της ρευστότητα τους, ενώ ηπιότερες είναι οι προβλέψεις για τη επιδείνωση της κατάστασης στις πωλήσεις.

Από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: