Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ποιοί απεργούν σήμερα

protomagia_pame_20100501_01Με βασικά αιτήματα την προστασία των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση των διατάξεων του νόμου για ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, για σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ και για την αύξηση του ΦΠΑ, θα βγουν σήμερα στους δρόμους

της χώρας χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Το δικό τους κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. μπροστά στο ΕΚΘ, απηύθυναν οι διοικήσεις του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Οι εκπρόσωποι του ΕΚΘ υποστήριξαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει, με αφορμή την κρίση, να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις από «δήθεν μη βιώσιμες επιχειρήσεις», χωρίς «κριτήρια» και χωρίς διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς φορείς (ΣΕΠΕ, ΟΜΕΔ) και τα κλαδικά σωματεία.

«Τα συνδικάτα δίνουν κατεύθυνση να μην υπάρξει καμία υπογραφή σύμβασης με αυτά τα χαρακτηριστικά», τόνισε ο Γιώτης Τσαραμπουλίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ.

«Δεν θα δεχτούμε νέες μειώσεις στις ήδη συρρικνωμένες αποδοχές των εργαζομένων», υπογράμμισε ο γ. γραμματέας της ΕΔΟΘ Αποστόλης Παζάρας.

«Για διχαστικό κλίμα που θα δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις με εργαζόμενους δύο ταχυτήτων», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Μάκης Κούρας και «για ικανοποίηση παγίων αιτημάτων των εργοδοτών» το μέλος της ΕΕ του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Οι συνδικαλιστές ανέφεραν ήδη δύο μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς να τις κατονομάσουν, που ζήτησαν μειώσεις μισθών.

Ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ.

Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ λαμβάνουν μέρος, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Επίσης, θα απεργήσουν οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στην πρόνοια. Τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Μετ’ εμποδίων οι συγκοινωνίες

Με δύο στάσεις εργασίας (πρωί και βράδυ) συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Από τον ΟΑΣΘ διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 08:00 π.μ. έως τις 08:30 π.μ., αναλόγως της αποστάσεως των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια.

Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάνουν στάση εργασίας. Η Aegean Airlines και η Olympic Air προχωρούν σε ματαιώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων. Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και, κατά συνέπεια, όπως ανακοινώθηκε, αύριο καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια. Τα δρομολόγια 604 και 605 μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Αθήνας, θα αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: