Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

«Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό»

dnt_imf_thumb_mediumΜε μια σκληρή γραπτή ανακοίνωση απάντησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η κυβέρνηση στην απαίτηση της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» η συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ε.Ε, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τονίζεται: «Τους ζητήσαμε να βοηθήσουμε και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δε ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν το ρόλο τους και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας».

«Έχουμε ανάγκη, αλλά έχουμε και όρια και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον Ελληνικό λαό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου ζητά η ΝΔ
«Η καθυστερημένη ‘ιερή αγανάκτηση’ της κυβέρνησης δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού», αναφέρει μεταξύ άλλων ο
εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας τη μεταμεσονύχτια αντίδραση της κυβέρνησης στην προκλητική – όπως αναφέρει- συνέντευξη Τύπου της Τρόικας.

«Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα» τονίζει ο Γιάννης Μιχελάκης. Χαρακτηρίσει «φαρσοκωμωδία» τη μεταμεσονύχτια θεατρική παράσταση της κυβέρνησης και καταλήγει λέγοντας: «Μετά το χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου».

50 δισ. μέχρι το 2015
Οι επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής εξήγγειλαν κολοσσιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου έως το 2015 να μειωθεί το χρέος της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα, την πώληση ακίνητων, μετοχών και κρατικών εταιρειών. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, Ο κ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα.
Στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της τρόικας αναφέρουν ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη. «Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Κατσέλη: Επενδύσεις στον τόπο
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» περιέγραψε τις επιχειρησιακές συμβάσεις ως ένα από τα εργαλεία για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να έλθει η ανάπτυξη. Συνέδεσε, πάντως, τις προοπτικές ανάπτυξης με τη ρευστότητα και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ.

Τόνισε, επίσης, ότι ο πατριωτισμός σήμερα είναι ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων και απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες πρόσθεσε: «Πατριωτισμός δεν είναι καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά επενδύσεις στον τόπο».

Πρόσκληση για ανοικτό διάλογο
Να ορίσουν εκπρόσωπους για έναν ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο προετοιμασίας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, ζητεί από τα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με εντολή του πρωθυπουργού. Η έγκριση του προγράμματος από τη Βουλή θα γίνει εντός του Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ άπαντα ότι «αν η κυβέρνηση αναζητά συνοδοιπόρους στα αδιέξοδα που προκαλεί, εμάς δεν θα μας βρει, στον ίδιο δρόμο» και προσθέτει ότι οι προτάσεις του κόμματος του είναι γνωστές.

«Τo KKE αρνείται να πάρει μέρος στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση διάλογο για το αποκαλούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος και προσθέτει ότι ο λόγος είναι πως «δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος με μία κυβέρνηση, η οποία έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο και όλους εκείνους τους βάρβαρους μηχανισμούς, που έναν στόχο έχουν: Την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Θετικά στην πρόσκληση για διάλογο απάντησε ο ΛΑΟΣ, ενώ αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

από το www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: