Αντοχές στην κρίση εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εγγραφές στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ) μπορεί μεν να μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009, αλλά υπάρχει σχετική στασιμότητα στους ρυθμούς. Μειωμένες ήταν στο 9μηνο και οι διαγραφές επιχειρήσεων, λόγω "λουκέτου", συνταξιοδότησης κτλ.
Πάντως, το σημερινό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών σε τίποτα δεν θυμίζει τις "παλιές καλές εποχές" πριν από την κρίση, όταν οι πρώτες αυξάνονταν κατά 20%-30% ετησίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Σωτήρη Μαγόπουλο. «Οι ΜΜΕ ακόμη αντέχουν. Το πώς, το ξέρουν μόνο οι ίδιες», είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα, στο εννεάμηνο 2009, οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 16%, στις 889 από 1.060 πέρυσι και οι διαγραφές κατά 8,5%, στις 786 από 863. Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές, τα "σκήπτρα" κράτησαν στο 9μηνο οι ατομικές επιχειρήσεις (603) και ακολούθησαν οι ομόρρυθμες (195).
Από το σύνολο όσων εγγράφηκαν στα μητρώα του ΒΕΘ στο 9μηνο, οι 742 ήταν νέες επιχειρήσεις, οι 97 άλλαξαν επωνυμία, οι 28 νομική μορφή, οι 11 έκαναν επανέναρξη, οι πέντε άλλαξαν αντικείμενο, ισάριθμοι μετακινήθηκαν σε άλλη επιμελητηριακή περιφέρεια και μία συγχωνεύτηκε.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ.Μαγόπουλος επεσήμανε ότι για τη στήριξη του κλάδου "η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη λειτουργία του κράτους, ώστε οι επιχειρηματίες να ξέρουν τί θα γίνει αύριο".
Στο μεταξύ, παρά τις δύσκολες ημέρες για τον κατασκευαστικό κλάδο, η πλειονότητα των νέων εγγραφών στα μητρώα του ΒΕΘ, αφορούσε στο εννεάμηνο οικοδομικά επαγγέλματα (15,07%, ήτοι 134 επιχειρήσεις). Κατά το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο την πρωτιά των εγγραφών κατείχαν και πάλι τα οικοδομικά επαγγέλματα με 16,23%, αλλά είχε διευκρινιστεί τότε ότι η αύξηση αυτή αφορούσε κυρίως "περιφερειακά" της οικοδομής επαγγέλματα (π.χ, υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους) και όχι οικοδόμους.
Σημαντικό μερίδιο μεταξύ των νεοεισερχόμενων στο ΒΕΘ διαθέτουν οι διάφορες υπηρεσίες (13,27%), ο κλάδος των ναυπηγείων-συνεργείων (12,48%) και τα προϊόντα από μέταλλο (6,41%).
Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές, τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν -με ποσοστό 20,1%- τα είδη ένδυσης, γεγονός που "φωτογραφίζει" την περαιτέρω συρρίκνωση του δοκιμαζόμενου κλάδου.
Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά στις διαγραφές εμφανίζονται στους κλάδους των ποτών και κτηνοτροφίας - δασοπονίας - λατομείων (0,13% αντίστοιχα). Οι 267 από τις 786 επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ σημαντικός (261) είναι ο αριθμός αυτών που έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης των ιδιοκτητών.
από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου