Η αντιμετώπιση της κρίσης στον γαλακτοκομικό τομέα συζητήθηκε, εντός κτιρίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Εκτός κτιρίου περίπου 2.000 ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί διαμαρτύρονταν, φώναζαν συνθήματα, πετούσαν γάλα στους δρόμους, συγκρούονταν με την αστυνομία. Από ελληνικής πλευράς, στο Συμβούλιο συμμετείχε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
Μεταξύ άλλων, η κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι απαιτούνται ριζικά μέτρα για την αναδιάρθρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο της γαλακτοπαραγωγής αλλά και άλλων άμεσα συνδεδεμένων κλάδων, όπως των σιτηρών. Σύμφωνα με την υπουργό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η κρίση με μέτρα όπως η εξαγορά των ποσοστώσεων, που εκτός από τους κινδύνους στρέβλωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού, δίνει αντικρουόμενα μηνύματα, από τη μία στήριξης της παραγωγής και από την άλλη εγκατάλειψής της.
Όπως ανέφερε, τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τα ειδικά προβλήματα της κάθε περιφέρειας, ώστε να έχουν ισόρροπο αποτέλεσμα.
Η κ. Μπατζελή τάχθηκε επίσης υπέρ των πρωτοβουλιών για τη διαφάνεια της αγοράς, την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων και την επισήμανση καταγωγής, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών.
Κατατέθηκαν και συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις, για παρέμβαση της Ε.Ε. στην αγορά γαλακτοκομικών, όπως η αγορά του στοκ, κάτι που στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε... λίμνες γάλακτος και βουνά από βούτυρο. Η επιτροπή, όμως, απέρριψε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί γάλα σκόνης για ζωοτροφές. Η διεθνής πτώση των τιμών των γαλακτοκομικών ανάγκασε την Ε.Ε. να αναλάβει δράση, ειδικά κάτω από την πίεση 20 μελών κρατών. "Θα αδειάσω τις τσέπες μου και θα παράσχουμε 280 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες, αν και ήδη έχουν ικανοποιηθεί αρκετά από τα αιτήματά τους", σχολίασε η Ευρωπαία Επίτροπος για αγροτικά θέματα, Μαριάν Φίσερ Μπόελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου