Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Εργολήπτες: Να πληρώσει το κράτος ό,τι μας χρωστά

Εργολήπτες δημοσίων έργων από διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, κατέλαβαν συμβολικά, χθες το μεσημέρι το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας την άμεση καταβολή των οφειλομένων από το κράτος, που υπολογίζονται …>>>

πανελλαδικά σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, εκφράζουν και την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα δημόσια έργα. Σύνθημα της χθεσινής κινητοποίησης ήταν η φράση «πτωχεύω και απολύω τους εργαζομένους επειδή το κράτος δεν πληρώνει, δεν πληρώνει».
«Από τις 40 Ανώνυμες Επιχειρήσεις του κλάδου, οι τέσσερις εξ αυτών έχουν ήδη προσφύγει -φέτος- για υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και μέχρι το τέλος του 2011 το φαινόμενο αυτό θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γάγαλης. Συμπλήρωσε δε, ότι ο σύνδεσμος μπορεί να αριθμεί τυπικά 1.600 μέλη, τα μισά όμως εξ αυτών είναι ενεργά, ενώ το 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκονται σε πλήρη απραξία.
Μεταξύ άλλων ο ίδιος επεσήμανε ότι οι εργολήπτες, που απέχουν από τους διαγωνισμούς για έργα από τον Μάρτιο, βρίσκονται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», συμπαρασύροντας στην ανεργία χιλιάδες ακόμα εργαζομένους, όπως -μεταξύ άλλων- υπεργολάβους, προμηθευτές και εργάτες.
Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν μετά τη συμβολική κατάληψη, οι εργολήπτες αποφάσισαν την παράταση των κινητοποιήσεών τους, μέχρι τις 3 Μαΐου, με αποχή από τους διαγωνισμούς για τα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: