Λίγο η κρίση, λίγο οι δημοτικές εκλογές, οι εκθέτες της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia της Helexpo(θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ από 18-21 Νοεμβρίου), θα στεγάζει 50 λιγότερους εκθέτες από την προηγούμενη διοργάνωση. Στη φετινή Philoxenia, συμμετέχουν 500 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες, λιγότεροι κατά περίπου 50 σε σχέση με πέρυσι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά και της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, που απέτρεψε πολλούς φορείς της αυτοδιοίκησης να δηλώσουν «παρών». Εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές, συμπεριλαμβάνονται και άλλες από την Αίγυπτο, Αλβανία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Γκάνα, Ινδία, Κύπρο, Ρωσία, Σερβία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία.
Παράλληλα με την 26η Philoxenia θα λειτουργήσει και η Hotelia-Expro and Clean, 1η Έκθεση Ξενοδοχειακού και Επαγγελματικού Εξοπλισμού (40 εκθέτες).
Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Πάρις Μαυρίδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, στόχος της 26ης Philoxenia, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στόχος των διοργανωτών, αποτελεί εν μέσω και της οικονομικής κρίσης, να παράξει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προβληθούν διεθνώς και να έχουν άμεση επικοινωνία με κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, με προοπτική άμεσων επαγγελματικών συμφωνιών-συνεργασιών και εξασφαλισμένη δυνατότητα για νέες πολυεπίπεδες συνεργασίες.
Στο πλαίσιο της Philoxenia, για πέμπτη χρονιά πραγματοποιείται και το πρόγραμμα των Hosted byers, μέσω του οποίου οι εκθέτες μπορούν να κλείσουν προκαθορισμένα ραντεβού με τους προσκεκλημένους 70 ξένους tour operators, από 21 χώρες.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την προσεχή Πέμπτη, στις 8 το βράδυ και αμέσως μετά θα γίνει η απονομή των βραβείων τουρισμού, που έχουν ως στόχο την ανάδειξη των δημοφιλέστερων προορισμών που επιλέγουν οι Έλληνες ταξιδιώτες. Καινοτομία των φετινών βραβείων αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών κάθε κατηγορίας, θα απονεμηθεί το πρώτο βραβείο στον προορισμό που παρουσίασε τη μεγαλύτερη δυναμική και αύξηση στις προτιμήσεις όσων ψήφισαν για τα «Philoxenia Tourism Awards». Έτσι θα ανακηρυχθεί ο «ανερχόμενος προορισμός του 2010», μεταξύ των πέντε δημοφιλέστερων προορισμών στις κατηγορίες: αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός, ορεινός ή εξοχικός, αστικός, καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο και εξωτερικού. Επισημαίνεται δε ότι φέτος υπάρχει μια νέα κατηγορία βράβευσης για το φιλικότερο προς το περιβάλλον προορισμό.
Στο πλαίσιο της Philoxenia θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων το 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον τουρισμό, με θέμα «Ένα νέο μοντέλο για τον τουρισμό» και το φόρουμ χωρών της Μαύρης θάλασσας. Επίσης, οργανώνεται ημερίδα για ιδιοκτήτες ξενοδοχείων από όλη την Ελλάδα, με θέμα «κάντε το ξενοδοχείο σας να ξεχωρίσει με πρωτότυπους και οικονομικούς τρόπους».
Βουλιάζει.. απο την απουσία τουριστών η Θεσσαλονίκη
Απογοητευτικά παραμένουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη, όπως επεσήμανε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Στο 10μηνο φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνεται πτώση 13% στις διανυκτερεύσεις δωματίων και 12% στις διανυκτερεύσεις ατόμων, ενώ η μέση πληρότητα «μετά βίας» φθάνει το 40%.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο και ο τζίρος καταγράφεται μειωμένος κατά 20%. Όπως εξήγησε δε, η πτώση αυτή δεν οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση, αλλά κυρίως στην «οικονομική κατάσταση της περιοχής». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα ξενοδοχεία είναι ο καθρέφτης της οικονομίας μιας περιοχής» και επανέλαβε, ότι περίπου 15 ξενοδοχειακές μονάδες πωλούνται και «δεν θα αργήσουν και τα "λουκέτα", εφόσον δεν αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα η κατάσταση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε ότι καθίσταται άκρως επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας συνεδριακού κέντρου στην πόλη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Θεσσαλονίκη κατέχει ρεκόρ Γκίνες, δεδομένου ότι διαφημίζεται ως συνεδριακός προορισμός, χωρίς ωστόσο να έχει συνεδριακό κέντρο». Όπως ανέφερε «εκθεσιακό κέντρο έχουμε, αυτό που προέχει είναι το συνεδριακό» και επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης των δύο αυτών μαζί σε μια τοποθεσία.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ώθηση στην τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης θα δώσει η καθιέρωση της πόλης ως κόμβου κρουαζιέρας, όπως και η χρηματοδότηση από τον ΕΟΤ, ειδικής καμπάνιας αποκλειστικά για την πόλη. Τάχθηκε δε κατά της τουριστικής προβολής της χώρας σε επίπεδο περιφερειών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται με βάση τους τουριστικούς προορισμούς. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα τουριστικά γραφεία είναι σε οριακό σημείο, αναφορικά με την επιβίωσή τους, ζήτησε να αναβαθμιστούν οι σταθμοί στις εισόδους που οδηγούν στην πόλη μας, και να εφαρμοστεί καλύτερη πολιτική σχετικά με τις βίζες. Εκτίμησε δε ότι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη, είναι η διοργάνωση παγκόσμιων συνεδρίων.
Η διευθύντρια περιφερειακής διεύθυνσης τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Δάφνη Τσιάμου ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι «το αντίδοτο στην τοξικότητα στη χώρα μας», ενώ το μέλος της HATA, Βασιλική Σκάγια, τόνισε ότι τα πρώτα στοιχεία για τις κρατήσεις στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά, αφού σημειώνεται μια αύξηση +6%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου