Τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΒΒΕ για τη Ζώνη Καινοτομίας, τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και τον Λιμένα Θεσσαλονίκης, ανέλυσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νικ. Πέντζος, στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Μαΐου 2009. Και για τις τρεις πρωτοβουλίες ο εκπρόσωπος των Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, οι οποίες, κατά τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, απαξιώνουν τέτοιου είδους εγχειρήματα και ζητήθηκε η άμεση υποβολή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Ειδικότερα επισημάνθηκαν προς τον κ. Υπουργό τα ακόλουθα:
- Για τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου: θα πρέπει να ληφθεί άμεσα η απόφαση για την επιλογή του χώρου στον οποίο θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ, ενώ τα έργα στο νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2012, ούτως ώστε να συμπέσουν με τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης,
- Για τον Λιμένα Θεσσαλονίκης: θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του συνόλου των παραγωγικών υποδομών του λιμένα και, κυρίως, η επιτάχυνση της κατασκευής του 6ου προβλήτα. Παράλληλα, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα του λιμένα και να εφαρμοσθεί τιμολογιακή πολιτική που θα καταστήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το ανταγωνιστικότερο της περιοχής, ούτως ώστε αυτό να επανέλθει άμεσα στη διεθνή λιμενική αγορά, με την επανάκτηση πελατών που αποχώρησαν λόγω των πρόσφατων προβλημάτων λειτουργίας του, και,
- Για τη Ζώνη Καινοτομίας: είναι το εγχείρημα για το οποίο ο χρόνος είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και κυρίως στον ορισμό των θυλάκων υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων είναι αξιοσημείωτες, κυρίως όταν υπάρχει πρωθυπουργική εντολή για την άμεση υλοποίηση του έργου, ενώ η πρόσφατη δημόσια δήλωση περί εγκατάστασης των πρώτων επιχειρήσεων εντός της Ζώνης το 2013, αντιβαίνει σε οποιαδήποτε λογική επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει: α) να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου, β) να ορισθούν άμεσα τουλάχιστον δυο θύλακες υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων, και, γ) οι πρώτες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στους θύλακες στις αρχές του 2010.
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Στ. Καλαφάτης συμφώνησε με τη σπουδαιότητα των θεμάτων και ανέφερε ότι θα υπάρξουν άμεσες αποφάσεις στα περισσότερα θέματα αρμοδιότητάς του στις ερχόμενες ημέρες. Τέλος, πρότεινε τη συμμετοχή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στην Επιτροπή των Επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας, που θα συνέρχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για τη συζήτηση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου.
Το ΠΑΣΟΚ
Σημαία έκανε την ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και πολιτικός εκπρόσωπος του κινήματος, για θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης. Όπως ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση, «αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας για τα μεγάλα λόγια και το ανύπαρκτο έργο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες αυτές είναι συνέχεια των καταγγελιών των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών για την αδιαφορία της κυβέρνησης, όσο αφορά την ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών και ειδικότερα του ΟΛΘ, της Ζώνης Καινοτομίας και της ΔΕΘ».
Ειδικότερα για τη Ζώνη Καινοτομίας, ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι «έχουμε 5 χρόνια μηδενικού έργου και απώλειας 35 εκ. € από το Γ΄ ΚΠΣ. Για το λιμάνι Θεσσαλονίκης, έχουμε απόπειρα πώλησης σε ξένα κρατικά μονοπώλια, ταλαιπωρία των εξαγωγικών αλλά και εισαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, απώλεια εισοδημάτων και θέσεων απασχόλησης, απαξίωση του ΟΛΘ και καθυστέρηση κατασκευής του 6ου Προβλήτα. Για την ΔΕΘ, επίσης απόλυτη τραγωδία. Ξέχασαν τις δεσμεύσεις του 2004 για την μετεγκατάσταση στη Σίνδο και την ανάπτυξή της. Ακύρωσαν τα σχέδια ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την ίδια περίοδο που στην Αττική κατασκευάστηκαν 5 σύγχρονα εκθεσιακά κέντρα".
Ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν τήρησε το λόγο του για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, γιατί "άν τηρούσε τον λόγο του, από τα μέσα του 2008 η Θεσσαλονίκη θα είχε νέο εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο και το κέντρο της πόλης ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου