Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

“Έξω πάμε καλά” στον τομέα των μεταλλευμάτων

baltzis_sme_01Διττή είναι η κατάσταση  που επικρατούσε  στον μεταλλευτικό τομέα  την  χρονιά που πέρασε. Ανάπτυξη  στο εξωτερικό  ύφεση στο εσωτερικό. Ειδικά  στον Ελληνικό χώρο η κατάσταση χειροτέρευσε  ακόμη περισσότερο από ότι το 2009. >>>

 

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στην Γενική συνέλευση  του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ο πρόεδρος του ΣΜΕ  κ Σωκράτης Μπαλτζής(φωτογραφία).

“O συνδυασμός της ύφεσης στο εσωτερικό, ανάπτυξη στις αγορές εξωτερικού, είχε σαν αποτέλεσμα οι εξαγωγικές δραστηριότητες των εταιρειών-μελών του Συνδέσμου μας, σε α’ ύλες και μεταλλεύματα να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση, επιστρέφοντας στα προ της διεθνούς κρίσης του φθινοπώρου του 2008 επίπεδα, ενώ οι δραστηριότητες που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, να εμφανίσουν πολύ σημαντική κάμψη”, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.

Όσο για τις προοπτικές του κλάδου, είπε πως “δε φαίνεται να αλλάζουν σε σχέση με τις συνθήκες του 2010. Η διεθνής ζήτηση για μεταλλεύματα και μέταλλα συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ η κρίση στην εγχώρια αγορά βαθαίνει περισσότερο.”

Για τον κ. Μπαλτζή, «τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν τον Κλάδο μας και να τον καταστήσουν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, αύξησης της απασχόλησης, και δημιουργίας νέων ευκαιριών για την επιχειρηματική δράση, τοπική ευημερία και δημιουργία:

Πρώτη προϋπόθεση, η χάραξη από την Πολιτεία μεταλλευτικής πολιτικής που να λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τις σύγχρονες απαιτήσεις των πολιτών και να λειτουργεί σε συμφωνία με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεύτερη προϋπόθεση, η δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου με σαφείς, αντιγραφειοκρατικούς κανόνες, που να δίνει σύντομες απαντήσεις, να μην καθυστερεί αποφάσεις, να είναι αυστηρό μεν αλλά με κοινούς κανόνες προς όλους και να διαθέτει ένα σύγχρονο ελεγκτικό μηχανισμό.

Τέλος, είναι ανάγκη όλοι, Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, επιστημονικοί και πανεπιστημιακοί φορείς, εργαζόμενοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις να τοποθετηθούν δημόσια στην κοινωνία, χωρίς δογματισμούς, ώστε να την πείσουν ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα λειτουργήσει και υπέρ αυτής» επισήμανε ο κ Μπαλτζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: