Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Βιοτέχνες: Πήξαμε στις ακάλυπτες


Εννέα στους δέκα Θεσσαλονικείς βιοτέχνες έχουν γίνει αποδέκτες ακάλυπτων επιταγών ενώ τρεις στους δέκα ξεκίνησαν τη διαδικασία σφράγισής τους. Τέσσερις στους δέκα έδωσαν, κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη τους, κάποιες μέρες παράτασης μέχρι να εισπράξουν την επιταγή ενώ τρεις στους δέκα την έδωσαν πίσω στον πελάτη τους και την αντικατέστησαν με μία πιο μακρινή.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα με θέμα «Οι επιπτώσεις των ακάλυπτων επιταγών στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης» που πραγματοποίησε η εταιρεία Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, διενεργήθηκε το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου σε δείγμα 473 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ.

Σύμφωνα με την έρευνα το 95% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν συναλλαγές με επιταγές (είτε ως εκδότες, είτε ως παραλήπτες).

Σε ωρολογιακή βόμβα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες εξελίσσονται οι μεταχρονολογημένες επιταγές όπως προκύπτει από την ερώτηση ‘ποιο είναι το μεγαλύτερο διάστημα για το οποίο έχετε εκδώσει ή έχετε λάβει επιταγή;’. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, το πιο σύνηθες διάστημα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές είναι οι οκτώ μήνες, το μικρότερο ο ένας μήνες, ενώ υπήρξε αναφορά και για 24 μήνες.

Αναγκαίο κακό για να προχωρήσει η αγορά θεωρούν τις μεταχρονολογημένες επιταγές τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες, ενώ έξι στους δέκα τις χαρακτηρίζουν λάθος πρακτική, η οποία πρέπει να σταματήσει να υφίσταται.

Με μεταχρονολογημένες επιταγές, τουλάχιστον εννέα μηνών, δουλεύουν κυρίως οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και ακολουθούν οι μικτές (με οκτώ μήνες) και οι παροχής υπηρεσιών (με επτά μήνες).

ΑΔΙΚΟΣ Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

Αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργεί ο Τειρεσίας το 39% απαντά ότι είναι δίκαιος έναντι 49% που απαντά ότι είναι άδικος.

Το 39% απαντά ότι ο Τειρεσίας θα πρέπει να γίνει αυστηρότερος (η παραμονή σε αυτόν να ξεπεράσει τα πέντε χρόνια), το 35,1% ότι θα πρέπει να γίνει πιο ελαστικός ως προς τον χρόνο παραμονής, ενώ το 14,6% να παραμείνει ως έχει.

Επτά (71%) στους δέκα συμφωνούν να υπάρξει τραπεζική κάλυψη μέσω υποθήκης ακινήτων ή δέσμευσης άλλων περιουσιακών στοιχείων για τους κατόχους μπλοκ επιταγών, ενώ αντίθετοι προς τα μέτρα αυτά είναι τρεις στους δέκα, ήτοι 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: