Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

"Μαύρο" βλέπουν το 2010 οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας

Χειρότερο από το 2009 ενδέχεται να είναι το 2010 για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων και ανείσπρακτων επιταγών. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νίκος Πέντζος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε πως οι ακάλυπτες επιταγές έχουν προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στην αγορά. "Πρέπει να γίνει διάλογος για το πώς θα χειριστούμε συνολικά αυτό το ζήτημα", είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η βορειοελλαδική μεταποίηση περνά δύσκολες εποχές: σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτός των μεταλλικών προϊόντων-αλουμινίου-οικοδομής, οι παραγγελίες έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ κάποιες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.
Ο κ.Πέντζος τόνισε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση εγκατάστασης των υφυπουργών Οικονομίας και Αποκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι φορείς λήψης αποφάσεων. Όσο για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο Σύνδεσμος είχε προτείνει τη μετεξέλιξή του, ώστε να συμπεριλάβει και αρμοδιότητες περιφερειακής ανάπτυξης. "Θα ήταν σωστό να παραμείνει, πέρα από τη σημειολογική του σημασία", τόνισε.
Ερωτηθείς για το πώς κρίνει τις μέχρι τώρα κινήσεις της νέας κυβέρνησης, σημείωσε: "Είναι πολύ νωρίς ακόμη, πρέπει να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις".
Στο μεταξύ, ο ΣΒΒΕ διοργανώνει σειρά συναντήσεων εργασίας για τη βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, με χορηγό την «EFG Eurobank».

Δεν υπάρχουν σχόλια: