Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Συρρικνώνονται οι ελληνικές εξαγωγές

H συνεισφορά των εξαγωγών στον πλούτο που παράγουν οι περιφέρειές της συρρικνώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια (από το 2004 και μετά). Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαίδης, κατά τη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης του δ.σ. του ΣΕΒΕ, στο οποίο συμμετείχε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «η αναβαθμισμένη κυβερνητική εκπροσώπηση στη Θεσσαλονίκη, με δύο υφυπουργούς κεντρικών υπουργείων (σ.σ. Οικονομίας και Εσωτερικών), θα βοηθήσει τη Βόρεια Ελλάδα να βρει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση».
«Ζητούμενο είναι η αναστροφή των πολιτικών του παρελθόντος που οδήγησαν στους δρόμους της υπανάπτυξης, της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης», είπε ο κ.Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα εργαλεία ανάπτυξης (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος, interreg), θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό και με λογική στήριξης των περιφερειακών δομών.
Σε ό,τι αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό εξαγωγικής πολιτικής ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι «το κρίσιμο στοιχείο για να υπάρξει εξωστρέφεια είναι η ανταγωνιστικότητα».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαίδης έθεσε στον υφυπουργό ζήτημα προσδιορισμού νέας εξαγωγικής στρατηγικής, με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών περιφερειών. Όπως είπε το υφιστάμενο πλέγμα δομών στήριξης των εξαγωγών είναι αναποτελεσματικό, καθώς «τα τελευταία χρόνια σχεδόν το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιούνται μόλις από δύο περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα την περιφέρεια της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας ο κ.Θωμαίδης επικαλούμενος στοιχεία της ΕΣΥΕ, επισήμανε ότι στην Κ. Μακεδονία οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 13,1% του ΑΕΠ το 2004 και μειώθηκαν στο 12% του ΑΕΠ το 2007, ενώ αντίστοιχα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη από το 9,2% το 2004 συρρικνώθηκαν στο 7,6% του ΑΕΠ το 2007.

με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: