Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Άντε και... καλά κρασιά!

"Μάχη" με το χρόνο και τον καιρό δίνουν εφέτος πολλοί οινοποιοί στη Βόρεια Ελλάδα. Οι πολλές βροχές "χάλασαν" αρκετές ποικιλίες σταφυλιών, όπως αυτές στους αμπελώνες Νάουσας, Αμυνταίου, Ασκού και Μετσόβου. Έτσι βάζουν όλη την τέχνη τους για... καλά κρασιά. Η παραγωγή, πάντως, θα είναι μειωμένη.
«Το χειμώνα και κυρίως την άνοιξη σημειώθηκαν αρκετές ημέρες βροχής, ενώ και το ύψος των βροχοπτώσεων ήταν αυξημένο σε κάποιες περιοχές. Η ηλιοφάνεια ήταν μειωμένη στο τέλος της άνοιξης και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Έτσι, παρότι τα επίπεδα της θερμοκρασίας ήταν φυσιολογικά, η αυξητική δραστηριότητα της βλάστησης ήταν γενικά παρατεταμένη, με συνέπεια την καθυστερημένη έναρξη της ωρίμασης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ), Γιάννης Αλμπάνης.
Ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης προσθέτει πως «τα προβλήματα άρχισαν από την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν είχαμε καθόλου βροχοπτώσεις, ενώ φέτος, που είχαμε πολλές βροχές, ήταν σε περίεργες εποχές. Επιπλέον, υπήρξαν και προβλήματα με προσβολή των αμπελιών από περονόσπορο και βοτρύτη». Υπογραμμίζει πως η παραγωγή που θα αξιοποιηθεί μπορεί να προσεγγίσει μόλις το 40% της συνολικής απόδοσης των αμπελώνων.
«Έχουμε αποδεχθεί αυτό που μας έχουν αποδώσει, ότι δηλαδή είμαστε συνέταιροι με το Θεό και η δουλειά μας συναρτάται με τις βουλές Του για τον καιρό. Αυτή όμως είναι και η μαγεία του κρασιού, ότι καμιά χρονιά δεν είναι το ίδιο», προσθέτει.
Τα στοιχεία ανά περιοχή, σύμφωνα με την ΕΝΟΑΒΕ, έχουν ως εξής:
Στη Νάουσα, κύριο αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν ήταν η μετάθεση της ωρίμασης αργότερα σε σχέση με τις τελευταίες περιόδους. Ορισμένοι αμπελώνες αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω προσβολής από την ασθένεια του περονόσπορου.
Στη Γουμένισσα, η ωρίμαση ορισμένων ποικιλιών είναι αργή, ως συνέπεια της μειωμένης ηλιοφάνειας, νωρίς το καλοκαίρι και το Σεπτέμβρη, και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, που θα μεσολαβήσουν μέχρι τη συγκομιδή.
Στο Αμύνταιο, οι κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς ήταν παρόμοιες μ' αυτές της Νάουσας και δημιούργησαν παρόμοια προβλήματα, σημειώθηκε, όμως, και μία αρκετά ζημιογόνα χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα η παραγωγή σε κάποιες ποικιλίες, όπως ο Ροδίτης, να είναι μειωμένη.
Στον Ασκό, η χρονιά ξεκίνησε με πολλές βροχές, οι οποίες στην αρχή ήταν ευπρόσδεκτες, λόγω της ξηρασίας των προηγούμενων δύο χρόνων, ενώ στη Χαλκιδική, η χρονιά χαρακτηρίζεται εξαιρετική, τόσο για το λευκό όσο και για τον ερυθρό τοπικό οίνο Χαλκιδικής. Το «ξηρό» φθινόπωρο ακολούθησε ο βροχερός χειμώνας και η εξίσου βροχερή άνοιξη. Οι θερμοκρασίες για τη βλάστηση ήταν ευνοϊκές, με αποτέλεσμα τα κλήματα να ξεκινήσουν κανονικά τη βλάστησή τους και ο ρυθμός ανάπτυξής τους να είναι κανονικός.
Στην Αρναία, η χρονιά χαρακτηρίζεται από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τη "μάχη" κατά του περονόσπορου. Γενικά, παρατηρείται καθυστέρηση στην ωρίμαση των περισσότερων ποικιλιών, της τάξης των 5-13 ημερών σε σχέση με το 2008.
Τις λιγοστές βροχές του φθινοπώρου στο Άγιον Όρος ακολούθησαν οι ικανοποιητικές βροχές του χειμώνα και της άνοιξης. Οι θερμοκρασίες για τη βλάστηση ήταν ευνοϊκές, με αποτέλεσμα τα κλήματα να ωριμάσουν ελαφρώς πρώιμα.
Το καλοκαίρι, στις πλαγιές του Παγγαίου ήταν σχετικά δροσερό με πολλές βροχές, που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου, ενώ στο Μέτσοβο, η βλαστική περίοδος ξεκίνησε με άφθονες βροχοπτώσεις και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα φυτά να ξεκινήσουν σχετικά πρώιμα. Όμως, οι βροχές συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούλιο και οδήγησαν, για πρώτη φορά, στην εμφάνιση περονόσπορου στα φύλλα σε ορισμένα αμπελοτόπια.
Καλή έως και πολύ καλή χαρακτηρίζεται η χρονιά στη Θράκη τόσο για το λευκό όσο και για τον ερυθρό τοπικό οίνο από τα αμπέλια της Μαρώνειας.Η περίοδος από το φθινόπωρο του 2008 έως το καλοκαίρι του 2009 ήταν «ξηρική», ενώ οι θερμοκρασίες της άνοιξης ήταν ευνοϊκές για τη βλάστηση, με αποτέλεσμα τα κλήματα να ξεκινήσουν πρώιμα.

από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: