Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Από κόσκινο οι αγροτικές αποζημιώσεις

Από την κρησάρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περάσουν, τις επόμενες μέρες -ως τις 14 Οκτωβρίου- οι αποζημιώσεις των αγροτών. Είναι ένας από τους πρώτους σκοπέλους για τη νέα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ιδιαίτερα δυναμική Κατερίνα Μπατζελή (αν κρίνει κάποιος από την ορμή με την οποία μπήκε, την πρώτη μέρα της στο υπουργείο). Φαίνεται, πάντως, να τον ξεπερνά εύκολα, αφού αρκεί να κατανοήσει η επιτροπή πως τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που εξασφάλισε ο πρώην υπουργός -επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας- Σωτήρης Χατζηγάκης, είναι πακέτο αποζημιώσεων (από φυσικές καταστροφές) κι όχι πακέτο ενισχύσεων.
«Μέχρι τις 14 του μήνα θα πρέπει να απαντήσουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή για το πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ που δίκαια πήραν οι αγρότες. Θα πρέπει τώρα να αποδείξουμε ότι πρόκειται για αποζημιώσεις και όχι για ενισχύσεις όπως έλεγε στην πρώτη του επιστολή ο τότε υπουργός», υπογράμμισε σε συνάντηση της με εκπροσώπους των αγροτών στη Φθιώτιδα η νέα υπουργός. Παραδέχτηκε, στην ίδια συνάντηση, ότι οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τη νομιμότητα του πακέτου, θεωρώντας ότι πρόκειται για κεκαλυμμένες επιδοτήσεις και όχι για αποζημιώσεις.
Η κ. Μπατζελή θέλει να ανοίξει διάλογο για τον τρόπο ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, τον οποίο μάλλον θα αναλάβουν στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ -εξάλλου η υπουργός διατηρεί στενή σχέση με κάποια από αυτά. Η ίδια υπογραμμίζε ότι τα ελλείμματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα και ζητά να ξεκαθαρίσει και ο ρόλος του ΕΛΓΑ, προσδιορίζοντας ότι θα υπάρξει ένα καθαρό νομικό πλαίσιο ενός ασφαλιστικού φορέα κάλυψης των ζημιών της αγροτικής παραγωγής. Στις αγνές τις προθέσεις είναι, οι καλύψεις να προβλέπονται σε όλα τα επίπεδα και να μην δίνεται η δυνατότητα να διευρύνονται με πολιτικές αποφάσεις.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας «οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση απειλούν να τινάξουν στον αέρα πληρωμές επιδοτήσεων». Τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες γιατί όπως είπε η Ε.Ε. έχει χτυπήσει πολλές φορές το καμπανάκι.
Για τους καπνοπαραγωγούς, πάντως, δεν είχε ευχάριστα νέα: «Αν επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε την παρακράτηση κατά 50% στα καπνά θα διαθέσουμε αξιόλογα εργαλεία διαπραγμάτευσης. Νομίζω ότι δεν πρέπει. Ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει σαν να θέλουμε να αναστήσουμε τον Φραγκεστάϊν» υποστήριξε.
Δόθηκε μια υπόσχεση, από πλευράς υπουργού, «να βρούμε τους τρόπους για να επιστρέψουμε τους πόρους στον καπνοπαραγωγό μέσα από το Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι καπνοπαραγωγοί, όμως, αρνήθηκαν, καθώς όπως είπαν, πρόκειται για χρήματα που είναι δικά τους και δε δέχονται να πάρουν αυτά τα χρήματα με μορφή επιδότησης για αγορά εργαλείων.
Να σημειωθεί ότι με την ολική αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή, η παραγωγή του καπνού έχει πέσει από τους 120.000 στους 20.000 τόνους, από το οποίο φαίνεται ότι η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση.


Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: