Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Προτάσεις του ΣΒΒΕ για εξοικονόμηση ενέργειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, απέστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γιώργος Μυλωνάς, με την οποία γίνεται πρόταση για πενταετές πρόγραμμα έκπτωσης δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στα υφιστάμενα κτίρια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΣΒΕΕ, στην επιστολή αναφέρεται:

«Με το νόμο 3661/2008 «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων» εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία με τη σχετική οδηγία 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Είναι προφανές ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια συνεπάγεται για τη χώρα μας μικρότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, μεγαλύτερο σεβασμό του περιβάλλοντος και μειωμένη δαπάνη για την εθνική οικονομία, σε μια εποχή αυξημένου ανταγωνισμού, όπως αναφέρεται και στην πρώτη παράγραφο της αιτιολογικής έκθεσης του σχεδίου νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε συνδυασμό με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την υποστήριξη της ανάπτυξης επενδύσεων στον κλάδο των δομικών πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εθνική στρατηγική και ουσιαστική πηγή ανάπτυξης για τη χώρα.

Όπως εξελίσσονται τα οικονομικά δεδομένα, ζητούμενο είναι η εξεύρεση άμεσων λύσεων για την αύξηση του ΑΕΠ και του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι γνωστή η συνεισφορά της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναφών επιχειρήσεων δομικών υλικών στην ανάπτυξη της χώρας. Κατά την παρούσα φάση ο κλάδος αυτός διέρχεται μια περίοδο κρίσης, η οποία μπορεί να αναστραφεί με τη χρήση φορολογικών μέτρων στα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Για τους λόγους αυτούς, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος προτείνει την εφαρμογή μια ολοκληρωμένης πολιτικής εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα για τα επόμενα 5 χρόνια στις δαπάνες (υλικά και υπηρεσίες) που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε υφιστάμενα κτίρια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης είτε πρόκειται για συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων, θερμομονωτικά κουφώματα νέας γενιάς, φωτοβολταϊκά πάνελ, λέβητες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, συστήματα αυτοματισμού, κλπ.

Η στρατηγική αυτή κατεύθυνση συντελεί παράλληλα στην επίτευξη των στόχων της προστασίας του περιβάλλοντος και την προώθηση της «Πράσινης Οικονομίας» αφού τα μέτρα αυτά συντελούν σε ουσιαστικές μειώσεις στις εκπομπές όλων των αερίων ρύπων.

Σημειώνουμε επίσης, ότι παρόμοιες εθνικές στρατηγικές έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της ΕΕ, αλλά και στη χώρα μας παλαιότερα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: