Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Αναλαμβάνουν δράση οι κτηνοτρόφοι

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου 2008, στο πλακόστρωτο της παραλίας, μπροστά από το Λευκό Πύργο, οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας. Διαμαρτύρονται για την τιμή των προϊόντων τους –κυρίως του γάλακτος.
Για να κάνουν γνωστά τα προβλήματά τους στον κόσμο, οι κτηνοτρόφοι θα μοιράσουν στους περαστικούς γάλα, γιαούρτι και τυρ. Ζητούν καλύτερες τιμές στο γάλα, την καταβολή αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Μάλιστα, στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα μεταβούν στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Στην κινητοποίηση της Τετάρτης θα συμμετάσχουν μικρές αντιπροσωπείες κτηνοτρόφων από Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Κιλκίς, Κοζάνη, Γρεβενά, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα και Φλώρινα. Ο λόγος που εκλήθησαν μικρές αντιπροσωπείες είναι -σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη- ότι πρόθεση των κτηνοτρόφων δεν είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίου, αλλά μια συμβολική κινητοποίηση. Στην περίπτωση, όμως, που δε βρεθεί λύση, ειδικά για το θέμα του γάλακτος, οι κτηνοτρόφοι φέρονται αποφασισμένοι να αρχίσουν τη διάθεση απευθείας σε ιδρύματα κι όχι στις γαλακτοβιομηχανίες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του άτυπου Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, Δημήτρης Καμπούρης, ανακοίνωσε ότι, κατά την πρόσφατη συγκέντρωση των προέδρων των συλλόγων τους από όλη την Ελλάδα στη Λαμία, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν τη σύσταση Πανελλήνιας Ενωσης ή Ομοσπονδίας, η οποία θα αντικαταστήσει το Όργανο. Το καταστατικό της νέας Ένωσης εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο γύρω στα Χριστούγεννα.

Για το νέο αίτημα των κτηνοτρόφων(καταβολή των αποζημιώσεων) ο κ. Καμπούρης απάντησε ότι η μεγάλη φετινή ξηρασία έχει μειώσει την παραγωγή του κλάδου κατά περίπου 20%, ενώ, ταυτόχρονα, στάθηκε αιτία α αυξηθεί το κόστος παραγωγής, επειδή οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να ταΐσουν τα ζώα τους με ζωοτροφές.

Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων(της Χαλκιδικής) στη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: