Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Βουτιά 13% στις εισαγωγές

Πτώση της τάξης του 5,9% παρουσίασαν, τον Αύγουστο, οι ελληνικές εξαγωγές, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή(13%) ήταν η πτώση των εισαγωγών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ για την υποχώρηση του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδας από τις αρχές του 2008, αλλά και τις εναλλαγές προσήμων στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, που περιέχονται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Σύμφωνα με το ΣΕΒΕ τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη γενική αστάθεια και αβεβαιότητα, που πλήττουν και την ελληνική –αλλά κυρίως τη διεθνή- οικονομία.
Σύμφωνα με την επεξεργασία που πραγματοποίησε στις εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν τον Αύγουστο πτώση 5,9%, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, με τη συνολική αξία να προσεγγίζει το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ. Η παρατηρούμενη μείωση αποδίδεται κατά 3,7% στο εξαγωγικό εμπόριο με την Ε.Ε. και κατά 9,3% στις εμπορευματικές συναλλαγές με τις Τρίτες χώρες.
Αξιόλογη πτώση -κατά 13% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2007- παρουσίασαν οι εισαγωγές ξένων προϊόντων στην Ελλάδα και μειώθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ, γεγονός που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Τον περασμένο Αύγουστο, το εμπορικό έλλειμμα σημείωσε πτώση κατά 16,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: